Din cuprinsul articolului
Un simplu test de sânge ar putea prezice boala Parkinson cu până la șapte ani înainte de apariția simptomelor, marcând un „pas major înainte” în diagnostic.
Boala este o afecțiune în care părți ale creierului devin progresiv deteriorate, ducând la tremor, mișcare lentă și probleme de memorie. Din păcate, în prezent, nu există nici un tratament, dar experții cred că un diagnostic timpuriu ar ajuta la găsirea de tratamente care ar putea încetini sau chiar opri boala.
Noul test folosește inteligența artificială (IA) pentru a prezice șansele ca cineva să dezvolte Parkinson, care este cauzată de moartea celulelor nervoase din partea creierului care controlează mișcarea. Când aceste celule nervoase mor sau sunt deteriorate, își pierd capacitatea de a crea o substanță chimică importantă numită dopamină.
Persoanele cu Parkinson sunt tratate în prezent cu terapie de substituție cu dopamină, care poate ajuta la menținerea calității vieții cât mai mult timp posibil. Un tratament timpuriu ar putea ajuta la protejarea celulelor creierului producătoare de dopamină, prevenind în primul rând apariția simptomelor.
„Pe măsură ce devin disponibile noi terapii pentru tratarea bolii Parkinson, trebuie să diagnosticăm pacienții înainte ca aceștia să dezvolte simptomele. Nu ne putem reface celulele creierului și, prin urmare, trebuie să le protejăm pe cele pe care le avem”, a declarat autorul principal, profesorul Kevin Mills, de la University College London (UCL) Great Ormond Street Institute of Child Health.
Testul funcționează prin căutarea a opt proteine în sânge care au fost legate de boală.
Testele efectuate pe 72 de persoane au descoperit probabilitatea ca cineva să dezvolte Parkinson cu o acuratețe de 100% și cu până la șapte ani înainte de apariția oricărui simptom.
„Prin determinarea a opt proteine din sânge, putem identifica potențialii pacienți Parkinson cu câțiva ani înainte. Aceasta înseamnă că terapiile medicamentoase ar putea fi administrate într-un stadiu mai devreme, ceea ce ar putea încetini progresia bolii sau chiar ar putea împiedica apariția acesteia”, au spus co-autorii studiului, dr. Michael Bartl și dr. Jenny Hallqvist.
Studiul publicat în Nature Communications reprezintă un pas major înainte în căutarea unui test de diagnostic definitiv și prietenos pentru pacient pentru Parkinson.
Găsirea de markeri biologici care pot fi identificați și măsurați în sânge este mult mai puțin invazivă decât o puncție lombară, care este folosită din ce în ce mai mult în cercetarea clinică.
Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, a declarat, după anunțarea exit-poll-urilor pentru primul tur al…
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a anunțat duminică seara că revendică intrarea în…
Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll. Candidatul PSD s-a clasat pe locul 1 în…
Elena Lasconi, după ce sondajele exit-poll. Candidatul USR a avut parte de o ascensiune fulminantă…
Horoscop 25 noiembrie. Multe zodii manageriază excelent problema banilor. Cu toate acestea, există și nativi…
Răspunsurile pe care le așteaptă ROMÂNIA! Exit poll alegeri prezidențiale 2024. Cine merge în turul…