Un simplu test de memorie poate identifica demența înainte cu câțiva ani de apariția simptomelor

Test de memorie pentru demență. Cercetătorii spun că au dezvoltat un test simplu care poate prezice riscul viitor ca o persoană să dezvolte tulburări cognitive.

Într-un studiu publicat în revista Neurology, oamenii de știință spun că testul se aplică numai persoanelor care nu au încă probleme cognitive și de memorie.

„Există tot mai multe dovezi că unii oameni fără probleme de gândire și memorie pot experimenta, de fapt, semne foarte subtile de afectare cognitivă timpurie. În studiul nostru, un test de memorie sensibil și simplu a prezis riscul de a dezvolta tulburări cognitive la persoanele care altfel erau considerate a avea o cogniție normală”, a spus Ellen Grober, Ph.D., autor al studiului și profesor clinic la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York.

Detalii despre studiul deficiențelor cognitive

Cei 969 de subiecți ai studiului, care aveau o vârstă medie de 69 de ani, au primit un simplu test de memorie cu urmăriri în următorii 10 ani.

Testul a inclus două etape.

În primul rând, cercetătorii au cerut participanților să vizioneze patru cărți, fiecare având desene cu patru articole.

Subiecților li s-a cerut apoi să identifice fiecare articol aparținând unei anumite categorii. De exemplu, participanților li s-a cerut să identifice un fruct.

În următoarea fază, participanții au fost rugați să-și amintească elementele pentru a măsura capacitatea de a prelua informații. Pentru articolele pe care nu și-au amintit, li s-au dat indicii de categorie, care măsurau nivelul de stocare a memoriei.

Rezultatele testelor de afectare cognitivă

Cercetătorii au împărțit participanții în cinci grupuri cu stadii de la zero la patru, pe baza scorurilor obținute la test, ca parte ale sistemului Stadii ale deficienței de memorie obiectivă (SOMI).

Etapa zero (47% dintre subiecți) a fost pentru cei fără probleme de memorie.

Stadiile unu (35%) și doi (13%) au reflectat dificultăți tot mai mari de recuperare a amintirilor, despre care cercetătorii au spus că pot preceda demența cu 5 până la 8 ani. Acești participanți și-au putut aminti elemente atunci când li s-au dat indicii.

Etapa a treia și a patra (5% combinată) au reprezentat subiecți care nu și-au putut aminti toate elementele chiar și cu indicii. Oamenii de știință au spus că aceste etape preced demența cu 1 până la 3 ani.

Din cei 969 de participanți, 234 au dezvoltat în cele din urmă tulburări cognitive.

După ajustarea în funcție de vârstă, sex, educație și gene care afectează riscul unei persoane de a face boala Alzheimer numită APOE4, subiecții din etapele unu și doi au fost de două ori mai predispuși să dezvolte tulburări cognitive în comparație cu persoanele aflate în stadiul zero SOMI.

Subiecții din etapele trei și patru au avut de trei ori mai multe șanse de a dezvolta tulburări cognitive.

Importanța testării deficiențelor cognitive

După ajustarea pentru biomarkerii bolii Alzheimer, cum ar fi plăcile de amiloid și încurcăturile de proteine tau, sistemul SOMI a continuat să prezică un risc crescut de afectare cognitivă.

Cercetătorii au estimat că, după un deceniu, aproximativ 72% dintre cei aflați în stadiile trei și a patru ar fi dezvoltat tulburări cognitive, comparativ cu aproximativ 57% dintre cei aflați în stadiul al doilea, 35% din prima etapă și 21% dintre cei aflați în stadiu zero.

„Rezultatele noastre sprijină utilizarea sistemului SOMI pentru a identifica persoanele cele mai predispuse să dezvolte tulburări cognitive”, a spus Grober. „Detectarea tulburărilor cognitive în stadiile sale incipiente este benefică pentru cercetătorii care investighează tratamente. De asemenea, ar putea beneficia acei oameni care se dovedesc a fi expuși unui risc crescut, consultându-se cu medicul lor și implementând intervenții pentru a promova îmbătrânirea sănătoasă a creierului.”

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: