Sari la conținut

Un semn puțin cunoscut al bolii Alzheimer care ar putea apărea în timpul mersului

Oamenii de știință au declarat că modul în care o persoană se deplasează ar putea conduce la diagnosticarea bolii Alzheimer. Cercetarea de pionierat, condusă de Universitatea Newcastle, a încercat să îmbunătățească metodele existente utilizate pentru diagnosticarea diferitelor variante ale afecțiunii cognitive.

Aceasta a implicat în special distincția între boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență, și demența cu corp Lewy (LBD). În timp ce persoanele cu Alzheimer suferă adesea pierderi de memorie mai evidente în stadiile incipiente, simptomele sunt adesea confundate cu cele ale LBD și, prin urmare, pot fi tratate necorespunzător.

Însă, în 2019, oamenii de știință au descoperit că analiza mișcărilor pacienților ar putea identifica cu exactitate „60% din toate subtipurile de demență” într-o premieră remarcabilă. La acea vreme, Dr. Ríona McArdle, cercetător principal la Facultatea de Științe Medicale a Universității Newcastle, a explicat: „Felul în care mergem poate reflecta modificări ale gândirii și memoriei care evidențiază probleme ale creierului nostru, cum ar fi demența.

„Identificarea corectă a tipului de demență pe care îl are o persoană este importantă pentru clinicieni și cercetători, deoarece permite pacienților să primească cel mai adecvat tratament pentru nevoile lor cât mai curând posibil. Rezultatele acestui studiu sunt interesante, deoarece sugerează că mersul pe jos ar putea fi un instrument util pentru a adăuga la setul de instrumente de diagnostic pentru demență.

„Este o evoluție esențială, deoarece un diagnostic mai precis înseamnă că știm că oamenii primesc tratamentul, îngrijirea și gestionarea adecvate pentru demența de care suferă.” Proiectul a analizat stilul de mers al 110 persoane, dintre care 36 cu Alzheimer, 45 cu LBD și 29 a căror cogniție era intactă.

Un semn puțin cunoscut al bolii Alzheimer care ar putea apărea în mers

Una dintre principalele descoperiri a fost că pacienții cu LBD își modificau mai mult pașii de mers și erau „asimetrici” în mișcările lor, în comparație cu cei cu Alzheimer.

Estimările sugerează că peste 944 000 de persoane din Regatul Unit suferă de demență, inclusiv una din 11 persoane în vârstă de peste 65 de ani. Conform Alzheimer’s Research UK, se crede că doar 100 000 dintre aceste cazuri sunt reprezentate de LBD.

În lumina constatărilor, Dr. James Pickett, director de cercetare la Alzheimer’s Society, a adăugat, de asemenea, anterior: „În acest studiu bine realizat putem vedea pentru prima dată că modul în care mergem poate oferi indicii care ne-ar putea ajuta să facem distincția între boala Alzheimer și demența cu corp Lewy, scrie Mirror.

„Această cercetare – finanțată de Alzheimer’s Society – este de pionierat pentru demență. Se arată promițătoare în a ajuta la stabilirea unei abordări noi pentru a diagnostica cu exactitate diferite tipuri de demență.

„Știm că cercetarea va învinge demența și va oferi un sprijin neprețuit pentru cele 850 000 de persoane care trăiesc cu această afecțiune în Regatul Unit în prezent. Acum este vital să continuăm să sprijinim cercetarea promițătoare de acest tip.

„Așteptăm cu nerăbdare să vedem studii mai ample și mai lungi care să valideze această abordare și să facă lumină asupra relației dintre mersul unei persoane și diagnosticul de demență.”

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel