Sari la conținut

Un român s-a trezit milionar din banii de pensie Pilonul 2. Mulți au sume record de bani în aceste conturi și nu știu

bani
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

S-a trezit milionar din banii de pensie Pilonul 2. Conturile personale de pensii Pilon 2 din România au atins o sumă record. Până acum, peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost distribuite celor care s-au retras din viața activă, iar doar în anul trecut a fost eliberată jumătate din această sumă.

Având în vedere că numărul pensionarilor este în creștere, experții consideră necesară elaborarea unei legi care să permită plata pensiilor în tranșe mai mici, permițând astfel ca sumele rămase să continue să fie investite.

S-a trezit milionar din banii de pensie Pilonul 2

De la implementarea sistemului, au fost efectuate 161.372 de plăți din fondurile de pensii Pilon II, sumând 2,2 miliarde de lei retrase din fondurile de bătrânețe. În medie, fiecare pensionar recent a primit aproximativ 20.000 de lei. De exemplu, un român are deja peste 1,7 milioane de lei economisiți în contul său de pensie.

Conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară, analizate de o platformă specializată în pensiile private, 46% din aceste plăți au fost direcționate către pensionarii de drept. Alte 29% din sume au fost transferate moștenitorilor celor decedați, restul distribuindu-se în cazuri de invaliditate și alte situații speciale.

Pilonul II de pensii, sau pensia privată obligatorie, a fost introdus în anul 2008. Angajații sub 35 de ani au fost înregistrați automat în acest sistem, iar cei între 35 și 45 de ani au avut opțiunea de a se înscrie. De regulă, cei care au avut venituri mai mici au acumulat sume reduse în aceste conturi.

Peste 8 milioane de români contribuie la Pilonul II

Daniela Maior, specialistă în investiții, observă că persoanele care se pensionează în prezent nu au beneficiat de un ciclu complet de muncă, comparativ cu introducerea sistemului de pensii Pilon 2 în 2008. „Eu, de pildă, eram la primul meu loc de muncă în 2008, iar în cei peste 15 ani am acumulat o sumă considerabil mai mare decât media de 19.000 de lei. Estimările efectuate de administratorii de fonduri de pensii private indică faptul că, la momentul pensionării, suma primită din Pilonul 2 ar reprezenta aproximativ o treime din ultimul salariu, iar o altă treime ar veni din sistemul de pensii publice, presupunând că am contribuit pe tot parcursul carierei,” explică ea.

În următorii trei ani, se estimează că peste 100.000 de români vor ieși la pensie, solicitând fondurile acumulate, dar sistemul actual nu permite reinvestirea acestora pe tot parcursul vieții, așa cum se practică în alte țări europene.

George Moț, fondator al unei platforme de pensii private, subliniază că România încă nu dispune de o legislație care să permită plăți de pensii private pe durata întregii vieți, similare celor din sistemul public. „Avem doar opțiunea plăților unice sau eșalonate pe un termen de până la 5 ani, și în acest caz fondurile nu mai sunt investite. În alte țări, banii pot fi investiți în continuare, iar pensionarii pot opta pentru retrageri programate sau pentru anuități, adică plăți pe toată durata vieții,” adaugă Moț.

De la începutul acestui an, contribuția obligatorie la Pilonul II a crescut de la 3,75% la 4,75% din salariul brut, ceea ce înseamnă o acumulare mai mare de fonduri în conturile individuale.

Cum afli câți bani ai în contul de pensie pilonul 2

În prezent, peste 8 milioane de români contribuie la Pilonul II, cu o sumă totală de aproape 130 de miliarde de lei strânsă până în ianuarie anul curent, marcând o creștere de 30% față de aceeași perioadă a anului trecut. Valoarea medie a unui cont este de 16.000 de lei, iar pentru cei care au contribuit constant, suma medie în conturi este de 33.000 de lei, dublându-se în ultimii patru ani. Aproximativ un sfert din aceste fonduri provin din investițiile realizate de administratorii de fond, incluzând titluri de stat și acțiuni. Din 2008, randamentul mediu anual a fost de 8%, dublu față de rata inflației.

Dacă doriți să aflați cât de mult ați economisit la Pilonul 2, puteți accesa site-ul Autorității de Supraveghere Financiară și să introduceți datele personale în secțiunea „află la ce fond de pensii ești!”. Astfel, veți primi informații despre fondul de pensii la care sunteți înregistrat. Pentru a urmări evoluția contului dvs., puteți crea un cont pe site-ul fondului respectiv și să verificați periodic starea contribuțiilor.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel