Categories: Stil de viaţă

Un restaurant din Marea Britanie își penalizează clienții care risipesc mâncarea. Unde se mai aplică măsura anti-risipă

Proprietarul unui pub foarte popular din Marea Britanie aplică o măsurră anti-risipă cclienților care nu consumă tot ce iau de la bufetul de fripturi.

E vorba de o sumă modestă, dar semnificativă, în condițiile în care a fost concepută tocmai ca o penalizare.

„Dacă îți umpli farfuria prea mult și apoi nu mănânci, plătești.”

Amendă pentru clienții care nu mănâncă tot din farfurie

Mark Graham, proprietarul The Star Inn Vogue, proprietarul de 20 de ani al unui pub foarte popular din satul St. Day din Cornwall, a declarat pentru The Independent că „orice bucătar din lume ar fi enervat sau insultat de risipă.

Graham a decis că cine exagerează în timp ce se servește de la bufet cu friptură și apoi lasă în farfurie o parte din ceea ce a comandat acolo, va trebui de acum să plătească o amendă de 2,40 lire sterline (adică aproximativ 2,86 euro).

„Este doar pentru bufet, le dau altor preparate din meniu la pachet dacă nu se simt bine. Dar le spun celor care o îngrămădesc: „Puneți pe farfurie o cantitate respectuoasă.”

Oameni din întreaga lume m-au sprijinit în această decizie. Cei din generația mai în vârstă ca mine știu că, dacă am lăsa mâncare în farfurie, mamele nu ne-ar lăsa să plecăm de la masă. Suntem de școală veche, așa cum erau lucrurile pe vremuri.

Oamenii acum au atât de îndreptățiți. Ei cred că dacă au plătit banii pot face orice le place”, a declarat Graham pentru sursa citată.

Unde se mai aplică măsura anti-risipă

Abordarea proprietarului de restaurant englez cu privire la problema risipei alimentare nu este nouă. O dinamică similară este tot mai frecventă de mai mult timp.

Încă din 2016 proprietarul restaurantului chinezesc Himalaya din orașul german Menden, din landul Renania de Nord-Westfalia, a stabilit un tarif de 2 euro care se adăuga la nota de plată a oricui lăsa peste 100 de grame de resturi de mâncare în farfurie.

În acest moment măsura se aplică în multe ţări ale lumii, chiar și în Italia. În China în anul 2020, președintele Xi Jinping a lansat campania de stat „Farfuria curată” pentru reducerea risipei alimentare. Astfel în localurile de sushi „all you can eat” s-au introdus amenzi pentru cei care comandă mai mult decât pot mânca.

Măsurile anti-risipă par să se îndrepte spre această direcție. Clientul e obligat să plătească pentru ceea ce proprietarii de restaurante sunt obligați să arunce fără motiv.

Recent Posts

Mihai Voropchievici dezvăluie lecția karmică pentru fiecare zodie. Care este cel mai înțelept nativ

Mihai Voropchievici a dezvăluit lecţia karmică pentru fiecare zodie în parte. Care este menirea și…

2 ore ago

Epidemia tăcută a secolului 21. Singurătatea afectează creierul și crește riscul de demență

Un nou studiu descoperă că singurătatea persistentă afectează creierul îmbătrânit și crește în mod semnificativ…

3 ore ago

Povestea lui Mihai Neamțu, călugărul vindecător care a tămăduit un milion de români cu ajutorul plantelor

Călugărul Mihai Neamțu, cunoscut și sub numele de Unchiul Mihai, a fost un vindecător cu…

3 ore ago

Ora exactă la care nu este păcat să speli la mașină duminica. Adevărul dezvăluit de un preot

Este sau nu păcat să speli la mașină duminica? În religia ortodoxă, duminica este considerată…

4 ore ago

Horoscop 13-19 octombrie. Alina Bădic: Nimic nu este întâmplător. Urmează întâlniri cu grad mare de predestinare

Horoscop 13-19 octombrie. Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru toate semnele zodiacale, avertizând asupra…

4 ore ago

Pătlagina, planta care tratează peste 100 de boli. Beneficii miraculoase pentru sănătate

Pătlagina (Plantago major) este o plantă perenă care face parte din familia Plantaginaceae și este…

5 ore ago

Citeste si: