Din cuprinsul articolului
Un profesor american de economie anunță Apocalipsa: Chiar dacă scăpăm de un atac nuclear, riscul unei apocalipse de mediu în viitor, devine din ce în ce mai serios
Nu cu mult timp în urmă, profesorul Nouriel Roubini anunța Apocalipsa financiară, susținând că vine mama tuturor crizelor, când economia globală va suferi o brutală dublă lovitură din cauza stagnării creșterii economice și a majorării prețurilor la aproape toate produsele.
Cunoscut ca Dr.Doom, în urma predicțiilor sale, profesorul în economie Nouriel Roubini, a făcut o analiză pe larg a situaţiei actuale la nivel mondial şi a dezvăluit o serie de ameninţări ne pun în pericol viitorul.
A prevăzut, de exemplu, colapsul pieței imobiliare din 2008, care a dus la recesiunea globală.
Un profesor american de economie anunță Apocalipsa
Recent, Roubini a realizat o analiză a ameninţărilor care ne pun în pericol viitorul, iar viitorul nu pare deloc senin.
„Nu doar locurile de muncă, veniturile, bogăţia şi economia globală, ci şi pacea relativă, prosperitatea şi progresul realizat în ultimii ani”, a declarat Roubini în analiza sa.
Lumea a intrat într-o ceea ce Roubini numeşte o „depresie geopolitică” cu cel puţin patru puteri revizioniste periculoase, China, Rusia, Iran şi Coreea de Nord.
Toate contestă ordinea economică, financiară, de securitate şi geopolitică. Există un risc nu doar de război între marile puteri, ci şi de conflict nuclear.
„Anul viitor, războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina ar putea escalada într-un conflict neconvenţional care să implice direct NATO, iar Israel şi poate şi SUA ar putea decide să lanseze lovituri împotriva Iranului, care este pe cale să construiască o bombă nucleară”, a mai precizat Roubini.
Armata Statelor Unite ar apăra Taiwanul dacă ar exista o invazie chineză, a declarat Joe Biden la CBS.
„Chiar şi excluzând ameninţarea unui conflict nuclear, riscul unei apocalipse de mediu în viitor, devine din ce în ce mai serios”, atenţioneză Roubini.
Apocalipsa mediului și economică
Noua inflaţie verde este deja în plină desfăşurare, deoarece se pare că acumularea metalelor necesare pentru tranziţia energetică necesită multă energie scumpă.
Există de asemnea un risc din ce în ce mai mare de noi pandemii, din cauza legăturii dintre distrugerea mediului şi bolile zoonozelor.
Situaţia economică nu este nici ea mai bună, ne conftuntăm cu o inflaţie ridicată şi cu perspectiva unei recesiuni.
„Atunci când va veni recesiunea, nu va fi scurtă şi superficială, ci lungă şi severă”, a mai adăugat economistul.