Din cuprinsul articolului
Bolile inflamatorii pelvine sunt o cauză majoră a dificultăților de reproducere la femeile aflate la vârsta fertilă. Deși se aplică un tratament cu medicamente antimicrobiene, totuși riscul de complicații pe termen lung este mare în astfel de cazuri.
Conform unui studiu din 2023, simptomele generale ale bolilor inflamatorii pelvine sunt: durerea în abdomenul inferior înainte și după menstruație, febra, sângerarea anormală, secrețiile vaginale.
La unele femei nu apar simptome și de aceea ele nu știu că au o problemă de sănătate și deci nu recurg la un tratament optim, din timp. La femeile cu simptome, apar motive de îngrijorare și astfel ele merg la medic, unde în tipul evaluării descoperă că au infecții cu N. Gonorrhoeae și C. trachomatis.
Studiul arată și faptul că 15% dintre cupluri se confruntă cu infertilitatea, iar factorii tubari apar la 25-35% din cazurile de infertilitate feminină.
În prezent, bolile inflamatorii pelvine sunt probleme importante ale ginecologiei și pot fi evaluate inițial prin ecografie pelvină, dar și prin histerosalpingografie. Ele duc la riscul de infertilitate tubară și disfuncții tubare. Acestea se pot evalua prin laparoscopie.
În ziua de azi, există o prevalență destul de mare a infecțiilor cu transmitere sexuală la femei și în plus imunitatea organismului poate fi scăzută. Gradul de conștientizare al femeilor și bărbaților cu privire la contracepție este scăzut, iar asta crește riscul de apariție al dezvoltării de agenți antibacterieni și infecții.
Vaginoza bacteriană
Medici spun despre o afecțiune care poate contribui la dezvoltarea bolilor inflamatorii pelvine și anume: vaginoza bacteriană. Aceasta poate duce la complicații ale sarcinii, la nașterea prematură și avort spontan. Vaginoza bacteriană perturbă calitatea vieții unei femei și favorizează aparția de boli inflamatorii ale organelor genitale feminine, cum ar fi la:
- Endometru și miometru (stratul de țesut muscular neted al uterului)
- Ovare, trompe uterine
- Țesut pelvin, peritoneu pelvin.
Alte probleme, care duc la probleme de fertilitate și chiar la procese pre-tumorale în organele genitale feminine, sunt: hiperplazia, endometrioza și fibromul uterin. Aceste patologii pot cauza procese inflamatorii pelvine pe termen lung.
La femeile cu o infecție bacteriană, apare și riscul de a dezvolta tulburări ale florei vaginale și procese inflamatorii, care treptat s-ar putea agrava. Dacă infecția devine cronică, atunci ea va perturba calitatea vieții unei femei, mai ales când devine greu de tratat.
Endometrita
Una dintre problemele de sănătate care apar în mod frecvent la femeile ce fac controale ginecologice este endometrita. Aceasta se dezvoltă la femei din mai multe cauze și poate fi considerată o boală care apare după naștere, sau ca urmare a unui avort.
În prezent, dezvoltarea endometritei cronice primare este considerată o problemă gravă, pentru că poate afecta fertilitatea. Un proces inflamator cronic poate avea consecințe asupra sistemului imunitar, endocrin, genital. Bolile inflamatorii pot slăbi țesutul conjunctiv din jurul uterului și pot avea și alte consecințe asupra sănătății.
Alte cauze ale bolilor inflamatorii pelvine sau ale proceselor inflamatorii cronice sunt:
- Infecțiile cu agenți patogeni precum Neisseria Gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis
- Infecțiile cu E. Coli
- Candidoza vulvovaginală și altele.
Multe femei vin cu probleme la medici specialiști în Obstetrică și Ginecologie, precum: dureri semnificative în abdomenul inferior, durere și disconfort în timpul actului sexual, ciclu menstrual neregulat. Aceste simptome apar din cauza proceselor inflamatorii, sau din cauza endometriozei. Unele femei, pe fondul acestor patologii, pot suferi și de infertilitate.
În cazul endometriozei ușoare și moderate se poate aplica o terapie pentru restabilirea ovulației și a funcției corpului galben, sau se poate recurge la un tratament chirurgical urmat de terapie hormonală la o clinică de fertilizare din București. Pentru femeile cu infertilitate din cauza endometriozei, medicii recomandă procedura de fertilizare in vitro (FIV), însă după determinarea rezervei ovariene și a stării de sănătate a cavității uterine. FIV este o procedură cu șanse de reușită la femeile cu infertilitate pe termen lung.