Un telefon mobil iPhone modificat pentru a asigura funcțiile unui pancreas artificial a permis menținerea eficientă a nivelului optim de zahăr în sângele pacienților suferind de diabet zaharat de tip 1, denumit și diabet juvenil, conform rezultatelor unui studiu clinic.
Persoanele care suferă de diabet trebuie să-și verifice de mai multe ori pe zi nivelul de glucoză din sânge și se injectează cu insulină pentru a menține acest nivel la o valoare normală.
Acest pancreas artificial, construit pornind de la un iPhone, a permis o mai bună menținere a glicemiei la nivel normal, evitând variațiile periculoase ale nivelului de zahăr din sânge, conform autorilor acestui studiu publicat duminică de revista americană New England Journal of Medicine.
Diabetul zaharat de tip 1 poate apărea la orice vârstă, dar se manifestă în general la copii și adolescenți. Această maladie cronică este rezultatul unei disfuncții a pancreasului care este incapabil să producă suficientă insulină, un hormon care permite menținerea unui nivel normal al glucozei în sânge.
În prezent, unii bolnavi de diabet folosesc niște pompe de insulină pentru a-și regla nivelul de zahăr din sânge, aceste pompe putând fi programate să elibereze insulina necesară în același ritm în care ar face-o și un pancreas sănătos. Însă aceste pompe nu se reglează automat în funcție de variațiile nevoii de insulină a bolnavului și nu asigură nici necesarul de glucagon, cel de-al doilea hormon pancreatic, cu efect hiperglicemiant, implicat în reglarea echilibrului glicemic, alături de insulină.
Spre deosebire de aceste pompe, noul aparat construit dintr-un iPhone asigură necesarul de insulină și de glucagon fără aproape nicio intervenție din partea pacientului.
Acest „pancreas bionic” folosește un senzor dintr-un ac introdus în piele, care controlează în mod automat, în timp real, nivelul de glucoză din sânge și injectează volumul necesar de insulină sau de glucagon prin intermediul a două minipompe automate.
„Pancreasul bionic are capacitatea de a scădea concentrația medie a glucozei din sânge până la niveluri la care se reduce foarte mult riscul de complicații diabetice”, subliniază Dr. Steven Russell, profesor la Massachusetts General Hospital, co-autor al acestui studiu.
„Cu tehnologia actuală este foarte dificil pentru diabetici să-și mențină un nivel dezirabil al glucozei din sânge”, a mai adăugat el.
Acest nou dispozitiv a fost testat timp de cinci zile pe un grup de 20 de adulți care și-au continuat activitățile cotidiene obișnuite. De asemenea, acest nou pancreas artificial a fost testat și pe 32 de adolescenți, timp de cinci zile, într-o tabără de vacanță pentru tinerii cu diabet de tipul 1.
Cercetătorii au constatat la ambele grupuri o ameliorare netă a concentrației de zahăr din sânge, prin intermediul pancreasului artificial, în special pe timpul nopții.
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…