Sari la conținut

Un obiect vestimentar pe care aproape toate femeile îl poartă poate da dureri de cap, alergii şi indigestie

Experţii avertizează că purtarea unui sutien push up poate duce la apariţia unor afecţiuni serioase. Iritaţiile pielii, durerile de cap şi chiar problemele digestive pot fi provocate de un sutien prost ales, mai ales în cazul femeilor cu bust generos.

Cercetătorii susţin că patru din cinci femei poartă un sutien nepotrivit deoarece îţi subestimează lăţimea şi îşi supraestimează mărimea bustului.

Un sutien cu circumferinta și cupele prea mici nu permite extensia cutiei toracice în timp ce respirati, reducând astfel cantitatea de aer care ajunge în plămâni și, implicit, buna oxigenare a țesuturilor.

Un studiu efectuat de specialiștii Școlii Britanice de Osteopatie, au observat ca sutienele cu circumferințe prea mici pot afecta și digestia, pentru că presează diafragma. Ele pot genera constipatie sau asa-numitul sindrom al colonului iritabil.

Armatura de sârmă a unui sutien nepotrivit poate cauza zgârieturi și vânătăi, iar dacă acesta este și confecționat din materiale sintetice, precum poliesterul, aveți șanse să faceți iritații pe piele. Riscul este mai mare vara, pentru că materialele sintetice accelerează transpirația și nu permit aerisirea pielii.

,,Femeile vin la clinica mea cu diverse probleme de sănătate precum indigestia, probleme cu spatele cauzate de purtarea unui suien nepotrivit. Principala problemă este că femeile îşi cumpără sutiene cu cupe prea mari şi îţi strâng prea tare bretelele. Când bretelele sutienului sunt pre strânse, gâtul şi umerii sunt traşi în jos, iar coloana vertebrală se curbează şi apare disconfortul”, explică medicul Lorna Mills.

Reguli pentru alegerea unui sutien potrivit
Un sutien bun acoperă bine sânii, inclusiv în zonele laterale. De asemenea, el nu ar trebui să vă strângă, să lase urme roșii pe piele după ce este scos, iar banda elastică orizontală nu ar trebui să stea ridicată la spate.

Un alt criteriu important este ca zona de material dintre sâni, să stea lipită de stern (de coșul pieptului). Femeile ai căror sâni cresc în volum în preajmă menstruației ar trebui să poarte un sutien cu o cupă mai mare decât cea obișnuită.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel