Un obiect pe care aproape toată lumea îl foloseşte, creşte cu până la 300% riscul de cancer la creier

Un studiu suedez despre utilizarea telefoanelor mobile a scos la iveală o legătură între expunerea la radiaţii electromagnetice şi riscul tumorilor la creier.

Telefoanele mobile emit o formă de radiaţii electomagnetice neionizate care pot fi absorbite de celulele şi ţesutul din zona cu care vin în contact, precum capul şi gâtul.

Risc de 300% pentru utilizarea pe termen lung

Acest nou studiu sugerează că persoanele care folosesc telefoane mobile pentru mai mult de un îşi cresc cu 70% riscul de cancer la creier. Cei care folosesc telefoane mobile pentru mai mult de 25 de ani, riscul creşte cu 300%

12 ani, timp de 5-6 ore pe zi, a vorbit la telefonul mobil italianul Innocente Marcolini, diagnosticat cu tumoră la creier

Anul trecut, justiţia italiană a dat câştig de cauză unui om de afaceri de 60 de ani, care susţine că a făcut o tumoră pe creier din cauza celularului, dă din nou apă la moară teoriei care acuză telefoanele mobile de efecte nocive asupra sănătaţii. Experţi români, dar şi instituţii prestigioase, precum Organizaţia Mondială a Sănătaţii, recomandă precauţie în folosirea telefoanelor mobile, mai ales când vine vorba despre copii.

„Radiaţii posibil cancerigene”

La jumătatea anului trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a încadrat radiaţiile provenite de la telefoanele mobile în categoria „posibil cancerigene”. Cafeaua şi DTTul sunt în aceeaşi categorie. A fost pentru prima dată când această instituţie are o reacţie clară, dat fiind faptul că studiile realizate de-a lungul vremii au prezentat concluzii diametral opuse: unele au arătat că mobilul este inofensiv, altele că determină dezvoltarea de tumori maligne. Preşedintele grupului de cercetare care a impus decizia OMS, Jonathan Samet de la Universitatea din California de Sud, SUA, a declarat că datele existente sunt suficient de puternice pentru a încadra efectele vorbitului la mobil în categoria 2B, de risc crescut de cancer.

Violeta Calotă, fizician la Institutul Naţional de Sănătate Publică, a declarat pentru EVZ că datele de la OMS nu sunt neaparat motiv de îngrijorare. „OMS arată că e posibil să existe un risc, însă e nevoie de studii pe termen lung pentru concluzii mai clare. Totuşi, ca precauţie, ar fi bine să limităm expunerea la aceste radiaţii”. Nu în ultimul rând, protejaţi copiii: cu cât sunt mai mici, cu atât influenţa e mai nocivă.

Oncologul american Nick Tate, fost purtător de cuvânt al American Cancer Society, spune că în absenţa unei dovezi definitive care înlătură orice suspiciune legată de mobile, ele ar trebui folosite cu moderaţie, mai ales de copii. Medicul recomandă: ^ Folosiţi o cască cu fir şi microfon extern sau o perche de căşti fără fir, precum dispozitivele cu Bluetooth;

  • Folosiţi telefonul pe difuzor, pentru a-l ţine la distanţă de cap;
  • Învăţaţi copiii să trimită mesaje în loc să sune. Cu cât sunt mai mici, cu atât influenţa e mai nocivă;
  • La volan, folosiţi un dispozitiv fără fir cu antena în afara maşinii;
  • Dacă semnalul e slab, închideţi telefonul şi sunaţi când revine. Telefonul emite radiaţii puternice când caută semnal

Recent Posts

HOROSCOP 6 noiembrie 2024. O perioadă de bun augur!

Horoscopul zilei de miercuri, 6 noiembrie 2024, spune că nativii din zodic traversează o perioadă…

o oră ago

De ce este data de 11/11 atât de specială? Descoperiți secretele acestei date și cum puteți beneficia de portalul energetic!

V-ați uitat vreodată la ceas de mai multe ori în timpul zilei exact la 11/11?…

2 ore ago

STUDIU. Persoanele cu această grupă de sânge îmbătrânesc mai greu

Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…

2 ore ago

Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum poate fi crescută sănătos imunitatea copiilor

Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…

3 ore ago

OMS pregăteşte noi vaccinuri pentru 17 agenţi patogeni

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi…

3 ore ago

Există viață după moarte? Ce simt oamenii care sunt pe moarte

Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…

3 ore ago

Citeste si: