Sari la conținut

Un obicei nocturn comun ar putea fi un semnal de alarmă urgent al unui cancer agresiv

tulburare somn
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Somnul și riscul de boli de inimă.

Un obicei obișnuit în timpul nopții ar putea indica un tip de cancer agresiv la bărbați, au avertizat experții.

Dacă aveți o nevoie bruscă sau crescută de a urina pe parcursul nopții ar putea fi un semn de cancer de prostată, s-a raportat. Clinica Cleveland precizează că nocturia este o afecțiune care te face să te trezești în mijlocul nopții pentru a urina.

NHS notează că: „Cancerul de prostată nu provoacă de obicei niciun simptom până când cancerul nu a crescut suficient de mult pentru a exercita presiune asupra tubului care transportă urina din vezica urinară în afara penisului. Simptomele cancerului de prostată pot include nevoia de a urina mai frecvent, adesea în timpul nopții”.

Studiile au arătat că nocturia severă a fost identificată în 25% din cazurile de cancer de prostată ca efect secundar al radioterapiei. Afecțiunea poate apărea, de asemenea, din cauza unei tumori care crește în dimensiuni și care împinge împotriva uretrei, relatează The Daily Express.

Clinica Cleveland spune: „Acest lucru poate fi considerat ca o frecvență urinară nocturnă – nevoia de a urina mai des noaptea”. Nocturia apare, de obicei, în stadiile avansate ale bolii, ceea ce înseamnă că tratamentele trebuie să înceapă imediat.

Cancerul de prostată nu provoacă de obicei niciun simptom

NHS notează că: „Cancerul de prostată nu provoacă de obicei niciun simptom până când cancerul nu a crescut suficient de mult încât să exercite presiune asupra tubului care transportă urina din vezica urinară în afara penisului. Simptomele cancerului de prostată pot include nevoia de a urina pipi mai frecvent, adesea în timpul nopții”.

Cancerul de prostată în fază incipientă poate fi dificil de detectat din cauza lipsei de simptome evidente. Potrivit Prostate Cancer UK, dacă aveți 50 de ani sau mai mult, dacă tatăl sau fratele dumneavoastră a avut această boală sau dacă sunteți de culoare, ar trebui să vorbiți cu medicul de familie. Scăderea ratelor de depistare a cancerului în timpul pandemiei Covid-19 ar putea avea repercusiuni asupra supraviețuirii cancerului în anii următori.

Cancerul de prostată este a doua cea mai frecventă formă de boală în rândul bărbaților, după cancerul de piele. Boala este adesea etichetată drept „agresivă” pentru capacitatea sa de a se răspândi rapid la ganglionii limfatici și organele vecine dacă nu este tratată.

Doctorul Bradley McGregor, oncolog la Dana-Farber Cancer Institute, afiliat la Harvard, a declarat: „Aceleași obiceiuri alimentare care pot reduce riscul de cancer de prostată pot avea un efect similar pentru a încetini, poate, răspândirea acestuia. Așadar, indiferent unde vă aflați în ceea ce privește cancerul de prostată – de la monitorizarea nivelului PSA la tratarea unui diagnostic – profitați acum de ocazia de a vă lua în serios dieta”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel