Sari la conținut

Un obicei comun din timpul zilei este un simptom puțin cunoscut care poate însemna că ai demență

AVC
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Factori de risc pentru AVC

Oamenii sunt avertizați de un expert în legătură cu un obicei comun din timpul zilei care ar putea fi de fapt un semn de demență.

A trage un pui de somn ar putea părea inofensiv, dar Dr. Rayaz Malik a declarat că acesta ar putea fi un simptom al demenței, deoarece o persoană devine mai slabă. Demența este un grup de simptome conexe asociate cu declinul continuu al funcționării creierului.

Există multe cauze diferite și multe tipuri de demență. NHS spune: „Este normal ca memoria să fie afectată de stres, oboseală, anumite boli și medicamente. Dar dacă deveniți din ce în ce mai uituc, în special dacă aveți peste 65 de ani, este o idee bună să vorbiți cu un medic de familie despre semnele timpurii ale demenței.”

Cercetările arată că în Marea Britanie există peste 944.000 de persoane care suferă de această boală, iar una din 11 persoane cu vârsta de peste 65 de ani suferă de ea. Numărul persoanelor cu demență este în creștere deoarece trăim mai mult și se estimează că până în 2030, numărul celor care suferă de această boală în Marea Britanie va fi de peste un milion.

Deși nu există un tratament pentru demență, există tratamente pentru a întârzia impactul acesteia și sprijin pentru ameliorarea simptomelor. Și există simptome mai puțin cunoscute, cum ar fi somnul, care sunt un semn al acestei afecțiuni.

Un obicei comun din timpul zilei este un simptom puțin cunoscut care poate însemna că ai demență

Dr. Rayaz Malik, profesor de medicină la Weill Cornell Medicine, a declarat pentru Express: „A trage sieste frecvente în timpul zilei este, de asemenea, un comportament notabil asociat cu anumite afecțiuni, inclusiv cu demența, iar pierderea interesului față de prieteni și familie este un semn care poate indica demența.”

Această afirmație este susținută de Societatea Alzheimer, care spune că persoanele aflate în stadii avansate de demență au tendința de a se simți somnoroase.

„Este destul de obișnuit ca o persoană cu demență, mai ales în ultimele etape, să petreacă o mare parte din timp dormind – atât în timpul zilei, cât și noaptea”, a declarat organizația caritabilă.

„Acest lucru poate fi uneori angoasant pentru familia și prietenii persoanei, deoarece aceștia se pot îngrijora că ceva este în neregulă. Dormitul din ce în ce mai mult este o caracteristică comună a demenței în stadii avansate. Pe măsură ce boala avansează, leziunile la nivelul creierului unei persoane devin mai extinse, iar aceasta devine treptat mai slabă și mai fragilă în timp.” Problemele de somn, în general, sunt destul de frecvente în rândul persoanelor cu demență.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel