Din cuprinsul articolului
Medicii specialiști atrag atenţia că acest obicei zilnic prezintă riscuri serioase pentru sănătate, fără să ne dăm seama.
Un studiu realizat de oamenii de știință din China a analizat modul în care convorbirile lungi la telefon au efecte asupra creșterii tensiunii arteriale.
Hipertensiunea arterială (tensiune arterială ridicată) este atunci când presiunea din vasele de sânge este prea mare (140/90 mmHg sau mai mare).
Conform studiilor, aproape jumătate din populaţia adultă a României are hipertensiune arterială, fiind descoperită în urma unor controale medicale de rutină.
Efective negative asupra sănătății
De asemenea, utilizarea telefonului are efecte negative asupra sănătății dacă este folosit înainte de culcare. Smartphone-ul poate deteriora vederea dacă este folosit preț de mult ore. Persoanele care dintr-o dată au vedea încețoșată, ar trebui să consulte un medic.
Este recomandat ca luminozitatea ecranului să fie minimă, iar telefonul mobil să nu fie utilizat pentru multe ore consecutive. Specialiștii recomandă ca smartphone-ul să nu fie folosit pentru multe ore înainte de culcare.
Este important de precizat că dacă telefonul este folsoit înainte de culcare, el poate avea efecte negative asupra calităţii somnului. Lumina albastră a smartphone-ului nu afectează doar vederea, ci şi ciclul somn-veghe.
Totodată, folosirea telefonului în pat poate provoca dureri la nivelul gâtului deoarece muşchii gâtului se încordează la mişcarea de înclinare a capului pentru a privi ecranul, iar acest lucru poate crea diverse disconforturi pe tot parcursul zilei.