Din punct de vedere al variantelor de diete disponibile în media, există o diversitate uriașă.
Dieta hipoglucidică este cea mai în vogă în momentul de față, iar dieta hipolipidică a ocupat locul fruntaș în topul dietelor de la sfârșitul anilor ’90.
”Cea mai recomandată este însă dieta bazată pe alimente bogate în nutrienți și sărace în energie (calorii). Este important de remarcat faptul că, atunci când se începe un anumit program nutrițional, aceste lucruri trebuie înțelese pe deplin și mai ales trebuie urmate cu strictețe. În funcție de planul nutrițional urmat și de felul în care reacționează organismul, este posibil ca rezultatele să nu fie atât de rapide pe cât s-ar fi dorit. De aceea, înainte de începerea dietei trebuie să se stabilească (și să se respecte) o perioadă de timp în care dieta trebuie urmată fără abatere. În felul acesta se va evita abandonarea prematură a dietei și vor crește șansele obținerii unor rezultate pozitive”, afirmă nutriționistul Lygia Alexandrescu.
Nutriționistul subliniază că, indiferent de programul ales, alimentele sănătoase, de tipul fructelor și legumelor proaspete, proteinelor din carne degresată de pasăre, pește sau vită, lactatelor, etc, trebuie să fie o permanență în dietă.
Trebuie, de asemenea, înțeles faptul că alimentele „bogate” din punct de vedere nutrițional nu sunt doar sănătoase, ci ajută și la pierderea ponderală și prelungesc viața.
Din punct de vedere al variantelor de diete disponibile în media, există o diversitate uriașă.
Dieta hipoglucidică este cea mai în vogă în momentul de față, iar dieta hipolipidică a ocupat locul fruntaș în topul dietelor de la sfârșitul anilor ’90.
„Cea mai recomandată este însă dieta bazată pe alimente bogate în nutrienți și sărace în energie (calorii). Este important de remarcat faptul că, atunci când se începe un anumit program nutrițional, aceste lucruri trebuie înțelese pe deplin și mai ales trebuie urmate cu strictețe. În funcție de planul nutrițional urmat și de felul în care reacționează organismul, este posibil ca rezultatele să nu fie atât de rapide pe cât s-ar fi dorit. De aceea, înainte de începerea dietei trebuie să se stabilească (și să se respecte) o perioadă de timp în care dieta trebuie urmată fără abatere. În felul acesta se va evita abandonarea prematură a dietei și vor crește șansele obținerii unor rezultate pozitive”, afirmă nutriționistul.
Potrivit Lygiei Alexandrescu, în cazul în care dieta începută este alterată prin consumarea unor alimente mai bogate în calorii, este suficient ca în ziua următoare dieta să conțină alimente mai ușoare și mai sărace în calorii decât în dieta de bază.
„Esențial este să se înțeleagă faptul că pierderea rapidă a kilogramelor este nesănătoasă și, în plus, atrage după sine riscul recâștigării acestora într-un timp foarte scurt de la întreruperea dietei. Ritmul ideal de slăbire este de 1 — 1,2 kg/ săptămână. După renunțarea la o dietă dezechilibrată, perioada de menținere este foarte scurtă și există riscul creșterii ponderale rapide”, atrage atenția nutriționistul.
Lygia Alexandrescu semnalează că, deoarece aceste regimuri restrictive nu au un aport suficient de fibre și carbohidrați complecși, există riscul apariției unor probleme: constipație, stări de slăbiciune, nivel energetic scăzut, degradarea unghiilor, a părului și a pielii. Mai mult, pentru persoanele care urmează diete hiperproteice, de exemplu, pe o perioadă îndelungată, există riscul apariției pietrelor la rinichi, a constipației, a osteoporozei și a hipercolesterolemiei. De asemenea, anumite tipuri de cancere își pot face apariția atât timp cât în dietă există mult colesterol, grăsimi săturate, și nu există fibre și antioxidanți, arată nutriționistul.