Categories: Expertul zilei

Un nutriționist român avertizează: regimul fără produse de origine animală este cel mai nesănătos pentru organism ducând la carențe grave de vitamine și minerale

Adesea se face confuzie intre termenii de vegetarian si vegetalian nestiindu-se exact in ce consta fiecare. Foarte putini oameni cunosc faptul ca vegetarienii consuma si lapte si derivate , unt, branza, oua si exclud doar carnea si pestele, pe cand vegetalienii consuma doar legume verzi, legume uscate si cereale ei fiind si cei care acuza profund exploatarea animalelor si a oricarei fiinte vii. Pentru vegetalieni, adoptarea acestui mod de alimentare este mai mult decat atat, este un mod de viata care exclude orice forma de exploatare si cruditate fata de regnul animal si astfel orice produs de tipul: carne, peste, oua, miere, lapte si derivate si evita orice produse alternative pentru tot ce deriva in intregime sau in parte din animale, termenul si conceptul fiind introdus in 1944 de catre Donald Watson. Luand in considerare toate acestea , vegetalienii nu consuma nici miere de albine, nici stridii sau melci – chiar daca nu sunt situate pe o treapta superioara in evolutia speciilor.

Avantaje:
Sa mancam fructe si legume pentru ca sunt bune pentru sanatate este un indemn foarte des intalnit. Dar sa fii vegetarian este oare bine, te protejeaza impotriva bolilor?
Printre avantajele pe care le are acest regim, nascut din dorinta unora de a manca sanatos si de a se feri de diverse boli (maladia vacii nebune, presupusa gripa aviara, trichineloza), este ca diminueaza riscul aparitiei unor afectiuni precum obezitatea, hipercolesterolemia, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala sau cancerul de colon.

Dezavantaje:
Regimul vegetalian este de departe cel mai dezechilibrat, pentru ca organismul este privat de proteinele de calitate superioara care se gasesc in produsele de origine animala. Toate aceste regimuri pot antrena carente importante de vitamina D, B12, calciu, fier, iod, zinc, ale caror repercusiuni sunt diminuarea masei musculare, oboseala, crampe musculare, insomnii etc. Riscul de carente in vitamine, minerale si in aminoacizi esentiali (componenti ai proteinelor) este deci semnificativ. Compensarea cu anumite suplimente nutritive cu vitamine sau proteine de multe ori nu este de ajuns in aceste cazuri.
Regimul vegetalian este un regim nerecomandat, fiind considerat cu risc crescut pentru varstnici, femei insarcinate, adolescenti si cardiaci. Continuarea pe dralinpopescu.ro. 

Recent Posts

APMGR: Paracetamolul și Metforminul riscă să fie retrase de pe piață. Directiva UE privind tratarea apelor reziduale ar putea duce la dispariția unor medicamente esențiale

APMGR. Producătorii de medicamente generice atrag atenția că românii ar putea rămâne fără Paracetamol și…

5 minute ago

INSP: Peste 400 de cazuri noi de COVID-19 şi şase decese în ultima săptămână

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că, în perioada 28 octombrie - 3 noiembrie,…

16 minute ago

STUDIU. Femeile din Estul Europei muncesc de trei ori mai mult pentru produsele de igienă feminină

Femeile din țările din estul Europei trebuie să muncească în medie de trei ori mai…

35 de minute ago

Anchetă de proporții în Sănătate: emitere de documente medicale false pentru a obține ilegal certificat de handicap. Ce au descoperit oamenii legii?

La Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași a fost inițiată o anchetă privind suspiciuni de…

56 de minute ago

Imagini virale cu lilieci care zboară în saloanele copiilor internați la Spitalul Oltenița. Reacția conducerii

Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…

o oră ago

Sărbătoare 5 noiembrie: Doi mari sfinți în calendarul ortodox sunt sărbătoriți – ocrotitori ai căsniciei. Rugăciunea care rezolvă neînțelegerile în familie

Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…

2 ore ago

Citeste si: