Sari la conținut

Un nutriționist român avertizează: regimul fără produse de origine animală este cel mai nesănătos pentru organism ducând la carențe grave de vitamine și minerale

Adesea se face confuzie intre termenii de vegetarian si vegetalian nestiindu-se exact in ce consta fiecare. Foarte putini oameni cunosc faptul ca vegetarienii consuma si lapte si derivate , unt, branza, oua si exclud doar carnea si pestele, pe cand vegetalienii consuma doar legume verzi, legume uscate si cereale ei fiind si cei care acuza profund exploatarea animalelor si a oricarei fiinte vii. Pentru vegetalieni, adoptarea acestui mod de alimentare este mai mult decat atat, este un mod de viata care exclude orice forma de exploatare si cruditate fata de regnul animal si astfel orice produs de tipul: carne, peste, oua, miere, lapte si derivate si evita orice produse alternative pentru tot ce deriva in intregime sau in parte din animale, termenul si conceptul fiind introdus in 1944 de catre Donald Watson. Luand in considerare toate acestea , vegetalienii nu consuma nici miere de albine, nici stridii sau melci – chiar daca nu sunt situate pe o treapta superioara in evolutia speciilor.

Avantaje:
Sa mancam fructe si legume pentru ca sunt bune pentru sanatate este un indemn foarte des intalnit. Dar sa fii vegetarian este oare bine, te protejeaza impotriva bolilor?
Printre avantajele pe care le are acest regim, nascut din dorinta unora de a manca sanatos si de a se feri de diverse boli (maladia vacii nebune, presupusa gripa aviara, trichineloza), este ca diminueaza riscul aparitiei unor afectiuni precum obezitatea, hipercolesterolemia, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala sau cancerul de colon.

Dezavantaje:
Regimul vegetalian este de departe cel mai dezechilibrat, pentru ca organismul este privat de proteinele de calitate superioara care se gasesc in produsele de origine animala. Toate aceste regimuri pot antrena carente importante de vitamina D, B12, calciu, fier, iod, zinc, ale caror repercusiuni sunt diminuarea masei musculare, oboseala, crampe musculare, insomnii etc. Riscul de carente in vitamine, minerale si in aminoacizi esentiali (componenti ai proteinelor) este deci semnificativ. Compensarea cu anumite suplimente nutritive cu vitamine sau proteine de multe ori nu este de ajuns in aceste cazuri.
Regimul vegetalian este un regim nerecomandat, fiind considerat cu risc crescut pentru varstnici, femei insarcinate, adolescenti si cardiaci. Continuarea pe dralinpopescu.ro. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel