Din cuprinsul articolului
Pâinea este un aliment de bază și nu trebui exclusă din alimentația zilnică. Este bogat în vitamine din grupa B, magneziu și fier – substanțe extrem de utile pentru sănătate. Dar câtă pâine putem consuma zilnic? Un medic nutriționist explică câte grame pot fi consumate pe zi dacă ai sau nu probleme cu greutatea.
Kostyuchenko, medic nutriționist, spune că pâinea este un produs care ar trebui să fie prezent în dieta zilnică ca sursă a unui număr de nutrienți, vitamine și oligoelemente utile, precum și fibre care stimulează dezvoltarea microflorei intestinale pozitive. În plus, acest produs oferă organismului proteine. Expertul mai notează că nu există boli care să necesite excluderea completă a pâinii din meniul zilnic.
„Recomandarea Ministerului Sănătății pentru nutriția terapeutică în ceea ce privește alimentația conține următoarea formulare: „o cantitate semnificativă de pâine”. Deci sunt 150 de grame de secară și 150 de grame de pâine de grâu pe zi”, spune specialistul.
Pentru un adult, cantitatea este de 300 g pe zi
„Dacă nu ești supraponderal, poți mânca această pâine în fiecare zi. Pentru un adult, cantitatea este de 300 g pe zi. Dacă te lupți cu excesul de greutate sau doar îți monitorizezi cu atenție silueta, atunci nu este recomandată excluderea completă a pâinii din alimentație, trebuie doar să te limitezi la 100-150 g pe zi”, împărtășește recomandările expertului.
Consultați medicul înainte de a vă planifica dieta zilnică
„Pentru a evita problemele de sănătate, consultați-vă medicul înainte de a vă planifica dieta zilnică. Este posibil ca renunțând la pâine să excludeți și unele substanțe utile”, spune nutriționistul.
Dr Marina Kostyuchenko afirmă că pâinea este bogată în vitamine B și conține, de asemenea, vitamina E, magneziu, calciu și fier. Separat, expertul a remarcat beneficiile soiului de secară a acestui produs. Acest produs conține seleniu, un antioxidant rar de care glanda tiroidă are nevoie în special.
„100 de grame de pâine de secară conțin 30-35 mg de seleniu, 50 la sută din norma zilnică”, explică specialistul.
Așadar, potrivit medicului, pâinea de grâu feliată nu este inutilă sau dăunătoare, deoarece conține fibre necesare digestiei normale. Dar ceea ce trebuie cu adevărat limitat este consumul de paste, care conțin mult zahăr și grăsimi.
Pâinea, în comparație cu cornurile și alte produse de patiserie, conține semnificativ mai puține grăsimi și zahăr datorită rețetei de preparare. În consecință, conține și mai puține calorii, ceea ce este un alt plus în favoarea sa.
O vizită de trei minute la toaletă cu telefonul mobil se poate transforma cu ușurință…
România traversează o perioadă de tranziție meteorologică, cu temperaturi în creștere până la mijlocul săptămânii,…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an…
Numerologul Mihai Voropchievici a dezvăluit, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, horoscopul celor 12 zodii pentru…
Un nou studiu publicat în revista "British Journal of Clinical Psychology" dezvăluie o parte dintre…
Profețiile lui Nostradamus și Baba Vanga pentru anul 2025 continuă să alimenteze temerile legate de…