Din cuprinsul articolului
Un alt virus îngrijorător se răspândește în Europa, despre care mulți experți cred că ar putea provoca următoarea pandemie, potrivit unui raport.
Boala, cunoscută sub numele de febră hemoragică din Crimeea-Congo (CCHF), este o febră potențial mortală cauzată de un virus și se află în prezent pe lista de agenți patogeni prioritari a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care ar putea provoca focare și pandemii ample, a raportat Forbes.
Pe măsură ce temperatura Pământului crește din cauza schimbărilor climatice, mediul încălzit a favorizat extinderea habitatului căpușelor care pot transporta și transmite nairovirusul care provoacă CCHF, în special în regiunile mai temperate din Europa.
De exemplu, în Spania, a înregistrat primele cazuri de virus în 2011 și 2016.
„Hemoragicul” din CCHF este ceea ce face boala periculoasă, deoarece înseamnă sângerare abundentă. După aproximativ patru zile de simptome, CCHF progresează în:
Sângerarea, care ar putea dura aproape două săptămâni, a provocat decesele a între 9% și 50% dintre pacienții internați în timpul focarelor. Și chiar dacă cineva supraviețuiește CCHF, recuperarea poate dura mai mult decât de obicei, deoarece sângerarea nu este ceva care se oprește la recuperarea de la virus.
Și deși nu există încă tratamente specifice pentru CCHF, medicamentul antiviral ribavirina poate fi utilizat pentru a trata pacienții. Cu toate acestea, este încă studiat în continuare.
În 2022, OMS a lansat un proces științific global pentru a-și actualiza lista de „patogeni prioritari” sau cei care ar putea provoca focare sau pandemii.
„Direcționarea agenților patogeni prioritari și a familiilor de virusuri pentru cercetarea și dezvoltarea de contramăsuri este esențială pentru un răspuns rapid și eficient la epidemii și pandemii”, a declarat în 2022 dr. Michael Ryan, directorul executiv al Programului pentru Situații de Urgență în Sănătate al OMS.
„Fără investiții semnificative în cercetare și dezvoltare înainte de pandemie, nu ar fi fost posibil să se dezvolte vaccinuri sigure și eficiente în timp record”.
Prin această inițiativă, OMS încearcă să depășească posibilele focare de virus prin direcționarea investițiilor globale în cercetare și dezvoltare, în special în crearea de vaccinuri, teste și tratamente.
„Această listă de agenți patogeni prioritari a devenit un punct de referință pentru comunitatea de cercetare cu privire la locul în care să se concentreze energiile pentru a gestiona următoarea amenințare”, a spus Dr. Soumya Swaminathan, cercetătorul șef al OMS.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…