Sari la conținut

Un nou val de CANICULĂ loveşte România. Director ANM: Se schimbă anotimpurile!

prognoza meteo
Sursă foto: DSP Alba
Prognoza meteo

Meteorologii avertizează că nu scăpăm de caniculă, iar disconfortul termic va fi din ce în ce mai accentuat în toată ţara, inclusiv în București.

Potrivit ANM, în weekend în România se va manifesta un nou val de căldură, iar temperaturile vor ajunge și la 37 de grade Celsius. „Vremea devine din ce în ce mai frumoasă în acest weekend, dar și din ce în ce mai caldă, astfel că sâmbătă vom avea temperaturi de peste 30 de grade Celsius în partea de vest și de sud a teritoriului.

Duminică temperaturile vor fi și mai ridicate de atât, vor depăși pragul caniculei și vor fi între 35 și 37 de grade Celsius în partea de vest și de sud a țării, astfel încât dinsconfortul termic va fi din ce în ce mai accentuat, deși nu vor mai fi ploi decât vineri în jumătatea de est a teritoriului.

Vom mai avea averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și chiar cantități de apă mai însemnate”, a explicat Alina Șerban, meteorolog ANM, la Antena 3 CNN.

„În weekend se va încălzi treptat și vremea va deveni caniculară, iar disconfortul termic va fi din ce în ce mai accentuat”, a mai spus meteorologul.

canicula
Sursă foto: Codlea Info

Elena Mateescu, director ANM: Se schimbă anotimpurile

Luna iulie a adus, în 2024, cinci zile cu maxime de 40 de grade în Capitală, iar minimele de la București, din timpul nopților călduroase s-au situat la 25 – 26 de grade Celsius.

De altfel, zilele din sezonul estival sunt mai calde de la an la an. Maxima istorică din țara noastră a fost atinsă în 1951, atunci când în localitatea Ion Sion din județul Brăila s-au atins 44,5 grade Celsius. Fenomenul s-a repetat în 2007, când la Calafat s-au raportat 44.3 grade Celsius la umbră.

Un studiu realizat recent spune că țara noastră va trece de la clima temperat continentală la cea mediteraneană, având în vedere schimbările ce s-au produs în ultimii ani.

Vom avea doar două anotimpuri?

Directorul ANM, Elena Mateescu, atrage atenţia că în România verile sunt din ce în ce mai calde, în timp ce iernile au devenit tot mai lipsite de zăpadă și mai sărace în precipitații.

„Debutul verii clar începe mai devreme, pentru că observăm încă de la jumătatea lunii mai fenomene convective specifice mijlocului de vară. Notăm vara începe la 1 mai din punct de vedere al modului de manifestare al fenomenelor. Se prelungește, cum am avut în acest an, până în jurul datei de 15 de noiembrie”, a mai precizat Elena Mateescu.

Directorul ANM a fost întrebat și ce ar mai putea pierde populația, în condițiile în care, în ultimii 30 de ani, am pierdut deja două anotimpuri, iar cu această ocazie Elena Mateescu atrage atenția asupra faptului că atât noi, cât și generațiile viitoare trebuie să fim mai atenți cu mediul, tocmai pentru a putea lăsa planeta cât mai mult timp exact așa cum o știm.

În acest moment și cu informațiile disponibile până în prezent, Elena Mateescu spune că nu există o altă planetă pe care oamenii să se poată adapta. Resursele necesare sunt disponibile doar pe Pământ și aici vor găsit oamenii tot ce au nevoie pentru un trai decent.

„La nivel de informație cel puțin cu ceea ce lucrăm noi, tot pe planeta Pământ vom găsi resursa necesară, dar va depinde de noi ca oameni ce conservăm azi ca să avem în viitor”, a mai explicat directorul ANM.

Potrivit specialiştilor, fenomenul meteo La Nina formează un anticiclon care va afecta toată vara şi următorii 7 ani. Se anunţă incendii de vegetaţie, cicloane tropicale, inundaţii şi secete prelungite.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel