Sari la conținut

Un nou vaccin, introdus pe lista medicamentelor compensate

campanie de vaccinare antigripala
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Un nou vaccin e testat pe oameni

Vaccinul HPV, pe lista compensatelor. Autorităţile sanitare din România fac noi demersuri pentru a susţine prevenţia bolilor oncologice, care în continuare fac ravagii la nivel naţional. Astfel, un nou vaccin va fi introdus pe lista medicamentelor compensate, putând fi mult mai accesibil persoanelor aflate în grupa de risc.

Este vorba de vaccinul anti-HPV, virusul responsabil pentru declanşarea cancerului de col uterin, după cum a anunţat luni ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, serul ar putea fi administrat, la preţuri compensate, şi femeilor care au între 18 şi 45 de ani. În această categorie, a vaccinurilor opţionale compensate, ar putea fi incluse şi alte seruri. Rafila a explicat că noul Comitet de vaccinologie va oferi argumente profesionale în favoarea acestui fapt.

Argumente pro-vaccinare, stabilite de Comitetul de vaccinologie

„Compensarea vaccinurilor, care nu se referă neapărat la vaccinul HPV. Noua echipă de la Comitetul de vaccinologie va oferi argumentele profesionale pentru includerea acestor vaccinuri pe lista de medicamente compensate, pentru cine și, eventual, ne pot sugera anumite procente.

Sigur că astea trebuie să le lucrăm ulterior, după ce avem punctul de vedere tehnic al Comitetului de vaccinologie, împreună cu Casa de Asigurări de Sănătate„, a precizat Alexandru Rafila, adăugând că acest proces va fi gata până la sfârşitul anului, potrivit rador.

 

 

În acest moment, lîn România, doar fetele care au între 11 şi 18 ani se pot vaccina gratuit anti-HPV şi, conform ministerului, 100.000 de tinere s-au vaccinat până acum prin programul naţional.

Anual însă, peste 3.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, dintre care peste jumatate pierd lupta cu boala.

De atlfel, statisticile europene sunt sumbre: România este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin.

Simptome alarmante

Cele mai multe femei nu observa simptomele cancerului de col uterin in stadiile incipiente ale afectiunii, dar ulterior pot aparea simptome precum:

– Sangerari vaginale;

– Infectii ale tractului urinar;

– Dureri in zona pelvina/dureri in zona abdominala;

– Dureri in timpul sexului;

– Insuficienta renala;

– Dureri osoase;

– Picioare umflate;

– Pierdere in greutate;

– Lipsa poftei de mancare;

– Oboseala.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel