Sari la conținut

Un nou tratament distruge tumorile canceroase în doar 6 zile – Studiu

Foto Jeff Fitlow/Rice University
Autorii studiului, Amanda Nash și Omid Veiseh, alături de noul tratament pentru cancer. Nash, Veiseh și colegii lor au demonstrat că poate eradica tumorile ovariene și colorectale la șoareci în doar șase zile

O echipă de cercetători de la Rice University și Baylor College of Medicine a dezvoltat un nou tratament pentru cancer care elimină tumorile de mezoteliom avansat la șoareci în doar câteva zile. Această descoperire combină implanturile „drug factory” de citokine dezvoltate de Rice cu un inhibitor de punct de control, demonstrând un potențial semnificativ în studiile preclinice.

Mezoteliomul este un tip rar și agresiv de cancer, care apare în mezoteliu, țesutul subțire ce acoperă organele interne ale corpului, în special plămânii, inima și abdomenul.

Noua metodă se bazează pe microcapsule producătoare de medicamente, fiecare de dimensiunea unui vârf de ac, implantate lângă tumori. Aceste capsule eliberează interleukina-2 (IL-2), o proteină naturală care stimulează celulele albe să atace cancerul. Prin administrarea continuă de IL-2 direct în zona tumorală, tratamentul amplifică sistemul imunitar, ajutându-l să recunoască și să distrugă celulele canceroase.

Noul tratament pentru cancer a avut succes în studiile preclinice

Potrivit unui studiu publicat în Clinical Cancer Research, cercetătorii au implantat capsulele direct lângă tumorile de mezoteliom și în pleură, membrana care învelește plămânii. Rezultatele au fost impresionante:

  • Implanturile au eliminat tumorile la peste 50% dintre animale;
  • Când implanturile au fost combinate cu un inhibitor PD-1, tumorile au fost distruse complet la toate cele 7 animale tratate;
  • Studiul sugerează că această combinație poate ajuta la antrenarea celulelor T de memorie, reducând riscul recidivei cancerului.

Ce urmează?

Tehnologia, dezvoltată în laboratorul bioinginerului Omid Veiseh de la Rice University, a obținut deja aprobarea FDA pentru testarea clinică la pacienții cu cancer ovarian, programată să înceapă în toamna acestui an.

Dr. Bryan Burt, profesor la Baylor College of Medicine, subliniază că această metodă poate oferi o soluție eficientă pentru tratarea mezoteliomului, un cancer agresiv asociat cu expunerea la azbest.

„Este extrem de dificil să tratăm tumorile de mezoteliom la șoareci, la fel ca la oameni. Aceste rezultate arată o eficacitate extraordinară în eliminarea tumorilor”, a declarat dr. Burt.

Un viitor promițător în oncologie

Succesul acestei tehnologii nu se oprește aici. Echipa de cercetători a demarat discuții cu FDA pentru un al doilea studiu clinic, destinat pacienților cu mezoteliom și alte tipuri de cancer pulmonar cu metastaze pleurale.

Mai mult, cercetătorii explorează posibilitatea utilizării implanturilor de citokine în tratarea bolilor cardiovasculare, un proiect susținut de un grant de la American Heart Association.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel