Categories: Ştiri sănătate

Un nou tratament cu celule stem pentru prevenirea bolii Alzeihmer

Boala Alzheimer, o tulburare neurodegenerativă progresivă, continuă să provoace comunitatea medicală și să afecteze viețile a milioane de oameni din întreaga lume.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, există aproximativ 55 de milioane de oameni din întreaga lume care trăiesc cu boala Alzheimer și alte demențe, iar numărul este de așteptat să crească în următorii câțiva ani. Astfel, nu este de mirare că există în mod constant studii noi care examinează posibilele tratamente pentru acest tip special de demență.

Folosirea celulelor stem în prevenirea bolii Alzheimer

Deși în prezent nu există un tratament pentru boala Alzheimer, cercetătorii explorează în mod activ diferite căi terapeutice pentru a-i atenua impactul. Un domeniu interesant de cercetare implică utilizarea celulelor stem, care dețin un potențial remarcabil pentru regenerarea și repararea țesuturilor. În ultimii ani, studiile care explorează aplicarea celulelor stem pentru tratarea bolii Alzheimer au arătat rezultate promițătoare.

În cel mai recent studiu publicat în data de 8 August 2023 în Cell Reports, cercetătorii demonstrează că transplantul de celule stem și celule stem hematopoietice a fost eficient în ameliorarea mai multor semne și simptome ale bolii Alzheimer la șoarecii cu această boală. Șoarecii care au primit celule stem hematopoietice sănătoase au prezentat memorie și cogniție păstrate, neuroinflamație redusă și acumulare semnificativ mai mică de β-amiloid (o acumulare de proteine care reprezintă un semn distinctiv al maladiei Alzheimer) în comparație cu alți șoareci cu Alzheimer.

Celulele stem sunt celule nediferențiate care au capacitatea remarcabilă de a se dezvolta în diferite tipuri de celule specializate în organism. Ele se pot auto-reînnoi și se pot diferenția în linii celulare specifice, făcându-le o resursă de neprețuit pentru medicina regenerativă.

„Terapia cu celule stem este foarte promițătoare pentru boala Alzheimer datorită potențialului său de a înlocui celulele deteriorate, de a promova neuroprotecția și de a modula răspunsul inflamator asociat bolii. Mai multe studii preclinice și clinice au explorat eficacitatea transplantului de celule stem la modele animale și la pacienți umani”, spune Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank.

1. Neurogeneza și înlocuirea celulelor

Celulele stem au capacitatea de a se diferenția în neuroni și alte celule de susținere ale creierului. Studiile pe animale au demonstrat că celulele stem transplantate se pot integra în circuitele neuronale existente, înlocuind celulele deteriorate și promovând neurogeneza. Această regenerare a celulelor creierului este promițătoare pentru restabilirea funcției cognitive la pacienții cu Alzheimer.

2. Suport trofic și neuroprotecție

„Celulele stem pot secreta diverși factori de creștere și citokine care promovează supraviețuirea celulelor și protejează neuronii de deteriorarea ulterioară. Acești factori pot îmbunătăți mecanismele naturale de reparare ale creierului, pot reduce inflamația și pot oferi un mediu de susținere pentru celulele existente. Oferind suport trofic, celulele stem pot încetini progresia bolii Alzheimer.” explică Conf. Dr. Filimon Nicoleta.

3. Modularea inflamației

Inflamația joacă un rol semnificativ în progresia bolii Alzheimer. Celulele stem dețin proprietăți imunomodulatoare, ceea ce înseamnă că pot regla răspunsul imunitar și pot reduce efectele nocive ale inflamației. Prin modularea mediului inflamator din creier, celulele stem au potențialul de a atenua neuroinflamația asociată cu boala Alzheimer.

Datorită proprietăților lor unice, celulele stem sănătoase fie din corpul unei persoane, fie dintr-un donator pot fi transplantate pentru a ajuta la tratarea anumitor boli. În prezent, transplanturile de celule stem sunt utilizate în mai mult de 80 de afecţiuni legate de tumori, defecte Ia naştere, imunodeficienţe şi tulburări hematologice.

Recent Posts

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

20 de minute ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

40 de minute ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

60 de minute ago

Leac din bătrâni pentru ciocurile din călcâie. Lidia Fecioru: După 3-4 aplicări încep să se dizolve

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…

o oră ago

Pr. Cleopa: Cel mai mare demon! Îl invoci fără să ştii chiar pe pomelnic

Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…

2 ore ago

Vești noi pentru seniori. Ce se întâmplă cu pensionarii care au venituri mai mici de 3.000 de lei

Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…

2 ore ago

Citeste si: