Din cuprinsul articolului
Multe persoane sunt încă reticente în fața vaccinării anti-COVID. Majoritatea se tem de posibilele efecte asupra sănătății, pe termen lung. Cu toate acestea, pentru a beneficia de avantajele persoanelor vaccinate, anumiți oameni apelează la certificate false de vaccinare.
Acest document, certificatul fals de vaccinare, ar trebui să îndeplinească o serie de condiții pentru a fi valabil. Cu toate acestea, majoritatea „vânzătorilor” profită de dorința oamenilor de a obține un astfel de certificat, primind o sumă importantă de bani fără a duce la bun sfârșit cerința.
Acest act, de asemenea, este de natură penală și se va pedepsi ca atare. Din acest motiv, majoritatea persoanelor care cad pradă acestor fraude nu sesizează incidentul mai departe, către poliție.
În urma cercetărilor efectuate de polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, în cazurile de comercializare de certificate verzi de vaccinare anti COVID-19 false, a fost descoperit un nou tip de înșelăciune, căreia îi cad victime persoanele dornice de a obține un astfel de certificat, se arată într-un comunicat emis de Poliția Română.
Din cercetări a reieșit că persoane necunoscute creează pe aplicațiile de comunicare grupuri cu denumiri sugestive, ce conțin cuvinte precum vaccin, COVID, certificat, vaccine passports, vaccine cards, etc. și postează anunțuri de vânzare de certificate COVID-19.
Amatorii de astfel de documente falsificate intră în discuții cu ofertantul prin conversații scrise, private și transmit datele de identificare pentru completarea așa-zisului certificat, fiindu-le solicitată plata unor sume de bani, de aproximativ 100 de euro, pentru eliberarea unui certificat de vaccinare cu doză unică.
Plata este solicitată în echivalent bitcoin, prin intermediul automatelor de plată sau în euro, prin aplicația PayPal, fiind oferite instrucțiuni precise de plată și codul QR al portofelului electronic sau, după caz, adresa de e-mail a beneficiarului.
Pentru a-i convinge pe cumpărători să facă plata, autorul transmite fotografii ale certificatului solicitat, precum și ale AWB-ului generat electronic de firma de curierat, afirmând că, dacă nu se face plata în scurt timp (30 de minute sau o oră), se renunță la tranzacție.
După efectuarea plății, vânzătorul nu mai transmite nimic și blochează conversațiile cu solicitantul.
Acest tip de înșelăciune este facilitat de anonimatul oferit de aplicațiile securizate de comunicare și de plată, precum și de reticența persoanelor înșelate de a sesiza faptele, întrucât acestea sunt de natură penală.
Cercetările sunt continuate în vederea identificării persoanelor implicate și stabilirii întregii activități infracționale.
Atragem atenția tuturor cetățenilor asupra acestui nou tip de înșelăciune, de a nu deveni victimă a acesteia, precum și asupra naturii penale a faptelor.
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…