Sari la conținut

Un nou test de sânge poate descoperi cancerul înainte de apariția simptomelor

Un pas major în necontenita luptă cu boala secolului a fost făcut în SUA, unde o echipă de cercetători, conduși chiar de un medic de origine română, dezvoltă un test de depistare precoce a bolii.

O echipă de cercetători americani, condusă de un medic de origine română de la John Hopkins University, spune că a făcut un pas important către dezvoltarea unui test care poate determina prezenţa cancerului în organism înainte de apariţia primelor simptome, potrivit News.ro, care citează un articol publicat de NBC News.

Analiza de sânge a detectat majoritarea tipurilor de cancer care provoacă cele mai multe decese, cum sunt cancerul de sân, de colon, plămâni și ovarian.

Testul nu este încă în variantă finală, dar studiul realizat arată calea care trebuie urmată.

„Este multă agitaţie în jurul biopsiilor lichide, dar majoritatea au fost făcute în stadiile avansate de cancer sau la persoane la care ştiai deja ce să cauţi”, a explicat Victor Velculescu, profesor de oncologie la Centrul pentru Cancer Kimmel de la Johns Hopkins University.

„Rezultatul surprinzător este că există o proporţie mare a pacienţilor cu forme incipiente, care au modificări ale sângelui”, a adăugat el.

Analizele iniţiale au permis detectarea cancerului în cazul a 62% dintre pacienţii diagnosticaţi cu diverse tipuri de cancer de gradul 1 şi nu au existat rezultate false pozitiv.

„Diferenţa de supravieţuire între stadiul incipient şi stadiul avansat de cancer ar permite salvarea a peste un million de vieţi anual în lume”, a spus medicul de origine română.

Echipa lui Velculescu a studiat 58 de gene legate de cancer, împărțind ADN-ul de 30.000 de ori, pentru a căuta mutaţii provocate de celule canceroase care plutesc în sânge.

”Metoda va trebui testată pe grupuri mai mari de pacienţi, iar acurateţea va trebui îmbunătăţită”, spune Velculescu.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel