Din cuprinsul articolului
Un test de sânge care poate detecta urme de celule canceroase ar putea scuti mii de pacienți de chimioterapia inutilă în fiecare an.
Biopsiile lichide pot evidenția recidiva cancerului cu cel puțin 4 ani înainte ca aceasta să poată fi detectată prin scanare.
Un studiu important privind cancerul intestinal verifică dacă testul poate arăta dacă operația chirurgicală a îndepărtat toată tumora. Medicii spun că jumătate dintre pacienții cu cancer de intestin în stadiul 3 sunt vindecați doar prin intervenție chirurgicală, astfel încât, prin utilizarea chimioterapiei, tratează prea multe persoane.
Tratamentul standard constă în chimioterapie intravenoasă pentru a elimina orice celule tumorale rămase și pentru a reduce riscul de reapariție a cancerului. Însă chimioterapia utilizată în cazul cancerului intestinal, oxaliplatinul, poate provoca furnicături și amorțeală dureroase la nivelul mâinilor și picioarelor, ceea ce se numește neuropatie periferică, transmite BBC.
Potrivit sursei citate de Mediafax, testele de sânge funcționează prin căutarea unor urme microscopice de cancer în sânge, numite ADN tumoral circulant.
Prezența acestor markeri indică dacă pacientul a fost sau nu vindecat în urma intervenției chirurgicale. Aceste fragmente minuscule ar fi invizibile la o scanare. Speranța este că această tehnologie ar putea scuti mulți pacienți cu cancer de chimioterapie inutilă.
Studiul, denumit TRACC, utilizează un test creat de compania americană Guardant Health. Probele sunt trimise la laboratoarele lor din California pentru a fi analizate, iar rezultatele se primesc în aproximativ două săptămâni.
Studiul va examina orice diferență în ceea ce privește ratele de supraviețuire după trei ani între pacienții al căror tratament a fost ghidat de testul de sânge, comparativ cu grupul de pacienți care au urmat un tratament standard de chimioterapie.
De asemenea, în Marea Britanie sunt în curs de desfășurare studii pentru a monitoriza pacienții cu cancer pulmonar și de sân în același mod.
Ceea ce este deja clar, din mai multe studii, este că așa-numitele teste de sânge „biopsie lichidă” pot dezvălui prezența persistentă a cancerului cu mult înainte ca acesta să fie descoperit prin metode tradiționale.
Un studiu efectuat în Grecia, publicat în revista Nature, a arătat că biopsiile lichide pot evidenția recidiva cancerului cu cel puțin patru ani înainte ca aceasta să poată fi detectată prin scanare. Studiul respectiv a urmărit un grup mic de paciente cu cancer de sân după operație.
În cadrul conferinței Societății Americane de Oncologie Clinică din Chicago din iunie anul trecut, un studiu efectuat pe 455 de pacienți cu cancer de intestin a constatat că, prin utilizarea testelor de sânge pentru a ghida tratamentul, numărul pacienților care au avut nevoie de chimioterapie postoperatorie a fost redus aproape la jumătate, fără riscul de recidivă.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…