Din cuprinsul articolului
Un nou studiu demontează tot ce se știa despre Alzheimer. Care ar fi cauza bolii, potrivit oamenilor de știință americani și suedezi care au făcut studiul.
Boala Alzheimer este cauzată de un declin al nivelurilor unei anumite proteine, contrar unei teorii dominante care a fost recent pusă la îndoială, arată noi cercetări de la Universitatea din Cincinnati, SUA.
Oamenii de știință coordonați de Alberto Espay și Andrea Sturchio, în colaborare cu Institutul Karolinska din Suedia, au publicat descoperirile în Journal of Alzheimer’s Disease.
Cercetările au avut în vedere o proteină numită amiloid-beta care își îndeplinește de obicei funcțiile în creier sub o formă solubilă, ceea ce înseamnă că se dizolvă în apă. Uneori se întărește și formează „grămezi”, acestea fiind cunoscute drept plăci amiloide.
Ce se știa despre Alzheimer
Dar pentru mai bine de o sută de ani, gândirea convențională din domeniul cercetărilor privind Alzheimer a dictat că boala era cauzată de o acumulare de plăci amiloide în creier.
Cu toate acestea, Espay și colegii săi au teoretizat că plăcile sunt pur și simplu o consecință a nivelurilor de amiloid-beta sub formă solubilă care scad în creier.
Aceste niveluri scad pentru că proteina normală, în condiții de stres biologic, metabolic sau infecțios, se transformă în plăcile amiloide anormale.
„Paradoxul este că atât de mulți dintre noi acumulează plăci în creier pe măsură ce îmbătrânim, și totuși foarte puțini dintre noi care au plăci vor dezvolta demență.
Totuși, plăcile rămân în centrul atenției pentru că au legătură cu dezvoltarea de biomarkeri și strategii terapeutice”, a explicat Espay, profesor de neurologie la UC College of Medicine.