Experții agenției americane a medicamentelor (FDA) au recomandat miercuri comercializarea unui puternic medicament anti-colesterol bazat pe un mecanism diferit de cel al tratamentelor disponibile în prezent pe piață, informează AFP.
Acest medicament, numit ‘Repatha’ și produs de laboratorul american Amgen, este similar unui alt medicament care a primit acordul marți din partea aceluiași grup de experți. Experții au decis cu 11 voturi pentru, patru împotrivă și nici o abținere, comercializarea noii molecule Evolocumab, al cărui nume comercial este Repatha.
De asemenea, ei au aprobat în unanimitate (15 voturi) recomandarea acestui medicament pentru persoanele cu hipercolesterolemie familială heterozigotă, deoarece până acum există puține tratamente eficiente pentru tinerii predispuși genetic să aibă nivele ridicate de colesterol „rău” (LDL).
Același comitet consultativ de experți a votat marți cu 13 voturi pentru și trei împotrivă pentru ca FDA să autorizeze comercializarea medicamentului anti-colesterol ‘Alirocumab’ sau ‘Praluent’, dezvoltat de laboratoarele Sanofi din Franța cu partenerul lor american Regeneron.
Ambele tratamente se administrează prin injectarea sub piele la fiecare două săptămâni sau lunar. De asemenea, ambele tratamente pot contribui la reducerea colesterolului rău (LDL) cu peste 60 la sută.
‘Alirocumab’, ca și ‘Evolocumab’, neutralizează o proteină care limitează acțiunea ficatului de a elimina colesterolul rău din sânge în mod diferit față de medicamentele bazate pe statine. ‘Alirocumab’ a fost dezvoltat pe parcursul unui deceniu prin intermediul cercetării genetice, mai scrie AFP.
Medicamentele bazate pe statine, cum sunt ‘Lipitor’ de la Pfizer Inc PFE și ‘Crestor’ de la AstraZeneca PLC vor rămâne coloana vertebrală a eforturilor pentru reducerea colesterolul rău și a riscului de infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Cu toate acestea, medicii au căutat și o altă opțiune deoarece milioane de oameni cu nivel ridicat de colesterol nu pot tolera statinele sau nu pot ține sub control starea lor de sănătate pe parcursul administrării medicamentelor.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…