Din cuprinsul articolului
Un nou efect advers al vaccinurilor anti-covid. Cele mai afectate sunt femeile cu vârste între 30 și 49 de ani. Cum este afectat ciclul menstrual al femeilor.
Specialiștii în vaccinuri din Marea Britanie „monitorizează atent” un nou efect advers raportat de aproape 4.000 de femei britanice. Ginecologii spun că este posibil să existe o legătură între a avea cicluri menstruale anormale și vaccinul anti-covid.
Un raport recent din Sunday Times a constatat că 4.000 de femei din Marea Britanie au suferit modificări temporare ale ciclurilor menstruale după vaccinare. A inclus în principal femei cu vârste cuprinse între 30 și 49 de ani care au primit vaccinuri de la Pfizer-BioNTech, Modena sau AstraZeneca-Universitatea din Oxford.
Un nou efect advers al vaccinurilor anti-covid
Între timp, în S.U.A., au existat relatări despre femei care s-au vaccinat împotriva virusului și au avut ulterior cicluri menstruale care au venit mai devreme decât de obicei, au fost mai abundente sau au fost pur și simplu neregulate.
Doi cercetători din Chicago au lansat chiar și un studiu despre o posibilă legătură între vaccin și ciclurile menstruale. Rapoartele i-au determinat pe unii să se întrebe de ce autoritățile nu a enumerat ciclurile menstruale neregulate ca potențial efect secundar.
Conform datelor obținut de The Sunday Times, au fost făcute aproape 4.000 de sesizări cu privire la iregularități ale menstruației până la data de 17 mai. Și nu este vorba doar de un singur vaccin făcut de femeile în cauză.
Aceste sesizări vin după ce mai multe femei din lumea întreagă s-au plâns pe rețelele sociale de probleme asociate menstruației după ce și-au făcut un vaccin anti-Covid. Acestea au întrebat dacă menstruația timpurie sau abundentă, precum și dureri mai mari decât cele obișnuite, pot fi efecte adverse ale vaccinurilor.
Oamenii de știință lansează un studiu pentru a afla dacă vaccinurile anti-covid provoacă modificări ale ciclului menstrual
Doi cercetători desfășoară un studiu pentru a stabili dacă există vreo legătură între perioadele anormale și vaccinul anti-covid. Dr. Kathryn Clancy, profesor asociat la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign, și dr. Katherine Lee, de la Școala de Medicină a Universității Washington din St Louis, au fost fiecare vaccinate la începutul acestui an.
Ambele femei au observat că, în afară de efectele secundare obișnuite – cum ar fi durerea la locul injectării – au avut și modificări temporare în ciclurile menstruale.
Clancy a discutat pentru prima dată despre menstruația sa anormală într-un tweet la sfârșitul lunii februarie. Ea a împărtășit faptul că după ce a fost vaccinată cu prima doză de Moderna, a avut parte de o menstruație timpurie și a sângerat „ca la 20 de ani”.
Tweetul a fost apreciat de peste 1.200 de ori și a primit sute de răspunsuri de la alte femei și persoane care au vorbit despre schimbările neobișnuite ale ciclului menstrual. Răspunsurile le-au inspirat pe Clancy și Lee să efectueze un studiu formal. Lee a declarat pentru Chicago Tribune în aprilie că peste 25.000 de persoane au finalizat sondajul.
Majoritatea sesizărilor vin de la femei cu vârste între 30 și 49 de ani
Conform datelor menționate anterior, majoritatea sesizărilor vin de la femei cu vârste între 30 și 49 de ani. MHRA – organismul care se ocupă cu aprobarea medicamentelor în Regatul Unit (echivalentul FDA de peste Ocean) – a declarat că va „monitoriza atent” aceste sesizări, precum și relația lor cu vaccinurile anti-Covid.
„Dovezile actuale nu sugerează un risc crescut, după vaccinare, cu cele trei vaccinuri Covid din Marea Britanie. Numărul rapoartărilor este scăzut în raport cu numărul femeilor care au avut vaccinul până în prezent și cu rata de fond a tulburărilor menstruale în general. Continuăm să monitorizăm îndeaproape aceste rapoarte pentru semnale potențiale”, a declarat directorul executiv al MHRA, Dr. June Raine, într-un comunicat.