Din cuprinsul articolului
Consiliul de monitorizare a efectuat o inspecție la unitatea CABR Casa Colibri din Războieni, județul Neamț, unde au fost identificate numeroase probleme.
Centrul are o capacitate de 32 de persoane; cu toate acestea, s-a constatat că în incintă erau prezente 50 de persoane, rezultând o supraaglomerare. Cel mai tânăr rezident are 22 de ani, în timp ce cel mai în vârstă are 86 de ani. Toate persoanele au dizabilități mentale și fizice, inclusiv afecțiuni asociate, și niciuna nu a primit haine de schimb.
Inspectorii au descoperit, pe lângă mirosul insuportabil, dormitoare suprapopulate, perne deteriorate, murdare și rupte.
Mai mult decât atât, 95% dintre saltelele de pe paturi erau murdare, deteriorate și pline de urină sau fecale.
La vederea inspectorilor, reprezentanții Centrului s-au văzut nevoiți să scoată dintr-o cameră saltele, perne și lenjerii noi.
Inspectorii de la Consiliul de monitorizare, au chemat și toate celelalte instituții ale statului în ajutor. Aceștia susțin că este inexplicabil motivul pentru care saltelele și lenjeriile noi erau depozitate, în timp ce beneficiarii erau ținuți în condiții greu de imaginat, susțin sursele Antena 3.
Consiliul de Monitorizare este o autoritate autonomă sub control parlamentar înființată pentru a proteja, promova și monitoriza modul în care drepturile persoanelor cu dizabilități aflate în instituții sunt respectate.
Reacția autorităților
Emanuel Botnariu, președinte Consiliul de Monitorizare:
„Beneficiarii sunt murdari, cu haine murdare, în condiții insalubre. Miros înțepător în toate încăperile, toalete murdare, totul ruginit, fețele de pernă și totul era deteriorat și neschimbat. Mai sunt și supraglomerati.”
Șocant este și faptul că aproape toate saltelele din camere erau pline de urină și de materii fecale.
Cristina Dumitrescu, director centrul Colibri Neamț:
„Au fost în control, nu au găsit nereguli. Saltelele sunt murdare pentru că infirmierul e în concediu și nu a avut cine să le schimbe. Nu îmi reproșez nimic în urma controlului de astăzi.”
Emanuel Botnariu, președinte Consiliul de Monitorizare:
„Toți găsesc scuze puerile, că așa se comportă beneficiarii, că așa sunt ei, personalul se scuză că nu are nicio vină, dar ei sunt principalii vinovați. Își bat joc de acești oameni, care sunt nevinovați.”
Romi Mihăescu, Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități:
„Zice că centrul funcționează fără licență, că nu a avut nici măcar licență provizorie. Că au cerut licență în aprilie, iar ei au trimis atunci control și au găsit multe nereguli.”
Mai multe autorități ale statului vor declanșa o serie de anchete.