Oamenii de știință chinezi au făcut o descoperire revoluționară care ar putea fi decisivă în lupta cu rezistenţa la terapia cu antibiotice, ce face tot mai multe victime.
Infecțiile cauzate de bacteriile gram-negative multi-rezistente (MDR), cum ar fi Escherichia coli MDR (E. coli), reprezintă o provocare semnificativă pentru profesioniștii din domeniul sănătății din întreaga lume. Lipsa de antibiotice sigure și ratele ridicate de mortalitate asociate terapiilor antiinfecțioase i-au determinat pe cercetători să exploreze soluții inovatoare.
Un nou studiu aduce în prim plan tehnologia macrofagelor biomimetice pentru a combate rezistența la antibiotice. Astfel, un grup de cercetare de la Universitatea Tianjin a dezvoltat o abordare de cataliză inteligentă biomimetică inspirată de proprietatea biocatalitică selectivă a macrofagelor, care se arată promițătoare în combaterea infecțiilor cu MDR fără a afecta celulele normale.
Potrivit cercetării publicate recent în revista Engineering şi citată de 360medical.ro, analiza datelor de secvențiere ARN a arătat că acest proces activează căile metabolismului lipidic și biosintezei, și metabolismului glicanic. Descoperirile echipei de cercetare deschid calea pentru dezvoltarea unor terapii inovatoare, care să valorifice proprietățile macrofagelor și ale nanoparticulelor pentru combaterea diverselor boli.
Munca de pionierat a echipei chineze poate servi drept bază pentru explorarea și dezvoltarea în continuare a sistemelor de cataliză inteligentă biomimetică pentru o gamă largă de boli.