Din cuprinsul articolului
Liang Shi, un milionar chinez, îşi încearcă norocul pentru a 27-a oară pentru a promova „gaokao”, echivalentul bacalaureatului.
Pe plan social, Liang Shi poate fi mândru: bărbatul a pus bazele propriei companii înfloritoare de materiale de construcţii.
Dar visul său cel mai de preț este să obţină o notă suficient de mare la examen pentru a fi admis la prestigioasa universitate din Sichuan, provincia din sud-vestul Chinei unde locuieşte, notează AFP.
De această dată, pentru a reuși să promoveze examenul cu o notă mare, bărbatul susține că a dus o „viață de călugăr” timp de câteva luni. S-a trezit devreme și a învăţat câte 12 ore pe zi.
Milionarul în vârstă de 56 de ani şi-a încercat norocul de 26 de ori în ultimii 40 de ani, însă de fiecare dată nota obţinută a fost insuficientă pentru a-i deschide porţile universităţii alese.
Se pare că acesta a devenit o celebritate datorită presei locale. „Ei îmi spun ‘ireductibilul gaokao’”, a mai spus Liang Shi.
„Este neplăcut gândul că nu am reuşit să merg la universitate. Mi-am dorit foarte mult să ajung acolo şi să devin un intelectual”, a declarat el pentru AFP.
În ultimele patru decenii, el şi-a încercat norocul de 26 de ori, dar de fiecare dată nota obţinută a fost insuficientă pentru a-i deschide porţile universităţii alese.
Când a susţinut pentru prima dată examenul, în 1983, avea doar 16 ani. Apoi, timp de aproape zece ani, l-a dat din nou pentru a-şi îmbunătăţi nota, înainte de a arunca prosopul în 1992.
La acea vreme, autorităţile limitau accesul la „gaokao” elevilor cu vârsta sub 25 de ani. De îndată ce această limită a fost ridicată, în 2001, Liang Shi a considerat că are o nouă oportunitate. De atunci a susţinut examenul de 16 ori.
Chiar și în perioada pandemiei, marcată de restricţii sanitare stricte care au îngreunat susţinerea examenelor, bărbatul și-a urmărit visul. Există oameni care îl bănuiesc pe Liang Shi că face acest lucru doar pentru faimă sau în cadrul unei campanii de publicitate.
„Care ar fi rostul?”, a răspuns Liang. „Nicio persoană sănătoasă nu ar da gaokao decenii la rând pentru o campanie publicitară”, a adăugat el.
Fiul său, care a trecut cu bine de „gaokao” în 2011, s-a simţit uneori jenat de acest tată multi-recidivist. „La început nu prea era de acord (că am reluat examenul de atâtea ori), dar acum nu-i pasă”, a declarat Liang Shi.
În cazul în care va trece cu bine testul, la cea de-a 27-a încercare, eternul candidat şi-a propus să se relaxeze după toate aceste luni de muncă. „O să joc mah-jong cu prietenii mei trei zile şi trei nopţi!”, a spus el.
În China, gaokao este testul vieţii, mai ales pentru persoanele cu venituri modeste. Diploma de la universitate este sinonimă cu statutul social şi reprezintă o cvasi-garanţie de a fi recrutat de o companie bună.
Doar elevii care obţin un scor foarte mare pot intra la cele mai bune universităţi, într-o ţară în care concurenţa este acerbă în educaţie, locurile sunt limitate, iar presiunea familiei este puternică.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…