Categories: Ştiri sănătate

Un miliard de oameni va avea osteoartrita până în 2050. Obezitatea, factor cheie

Aproape un miliard de oameni va avea probabil osteoartrită, cea mai comună formă de artrită, până în 2050. Osteoartrita este o boală degenerativă a articulațiilor cauzată de uzura cartilajului care amortizează capetele oaselor.

Afecțiunea se dezvoltă de obicei pe măsură ce oamenii îmbătrânesc și afectează articulațiile mâinilor, genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale.

Cel mai recent studiu, publicat în revista The Lancet Rheumatology, sugerează că 15% dintre persoanele cu vârsta de 30 de ani și peste suferă în prezent de osteoartrită. Cercetătorii de la Institutul pentru Măsură și Evaluare a Sănătății (IHME) au analizat 30 de ani de date despre osteoartrită din peste 200 de țări.

Un miliard de oameni va avea osteoartrita până în 2050

Ei au descoperit că 256 de milioane de oameni au avut osteoartrită în 1990, iar numărul a crescut cu 132%, până la 595 de milioane în 2020. Studiul prevede că numărul va atinge pragul de un miliard până în 2050. Cele mai frecvente zone pentru osteoartrita sunt genunchii si soldurile.

Creșterea rapidă a cazurilor din ultimele trei decenii este atribuită a trei factori principali:

  • îmbătrânirea,
  • creșterea populației,
  • obezitatea.

„Cu factorii cheie ai oamenilor care trăiesc mai mult și o populație mondială în creștere, trebuie să anticipăm stresul asupra sistemelor de sănătate din majoritatea țărilor.

Nu există un tratament eficient pentru osteoartrita în acest moment, așa că este esențial să ne concentrăm pe strategii de prevenire, intervenție timpurie și să reușim să facem tratamentele scumpe și eficiente, cum ar fi înlocuirea articulațiilor, mai accesibile în țările cu venituri mici și medii”, a spus dr. Jaimie Steinmetz, co-autor al studiului.

Obezitatea, factor cheie pentru osteoartrită

Cazurile de osteoartrita au fost mai răspândite la femei (61%) în comparație cu bărbații (39%), iar tendința este de așteptat să continue în următorii ani.

„Motivele diferențelor de gen în prevalența osteoartritei sunt investigate, dar cercetătorii cred că genetica, factorii hormonali și diferențele anatomice joacă un rol”, a spus autorul principal, dr. Jacek Kopek.

Cercetătorii au identificat obezitatea ca un factor de risc important pentru osteoartrita, care, atunci când este abordată eficient, va reduce povara cu 20%. În 1990, obezitatea a provocat osteoartrita în 16% din cazuri și a crescut la 20% după treizeci de ani.

„Sistemele de îngrijire a sănătății și guvernele au oportunitatea de a se angaja și de a participa la identificarea populațiilor vulnerabile, abordând factorii de obezitate și elaborând strategii de management pentru a preveni sau încetini progresia osteoartritei”, a remarcat dr. Liane Ong, co-autor al studiului.

Recent Posts

Alimente și vitamine care pot provoca apariţia pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…

18 minute ago

Scandal după moartea lui Silviu Prigoană. Demers fără precedent făcut de Adriana Bahmuţeanu

După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…

48 de minute ago

Rafila a găsit explicaţia pentru decesul de la Sp. Târgu Jiu: Lipsă de empatie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…

o oră ago

HOROSCOP. ZODIILE care vor păși cu dreptul în 2025 şi vor fi protejate de astre

În 2025, anumite semne zodiacale vor fi mai favorizate decât altele, având parte de un…

2 ore ago

STUDIU. Utilizarea reţelelor sociale, rol important în reducerea simptomelor depresiei

Un studiu realizat de un grup de cercetători chinezi sugerează că utilizarea reţelelor sociale ar…

2 ore ago

Medic ortoped: TOP 5 ponturi pentru tratarea durerilor articulare în sezonul rece

Potrivit studiilor, condiţiile meteorologice influențează în mod direct sănătatea oaselor și a mușchilor, însă nu…

3 ore ago

Citeste si: