Din cuprinsul articolului
Medicii atrag atenția asupra unui medicament comun, utilizat frecvent de români. Deși acesta pare inofensiv, în cantități excesive poate fi fatal, mai ales în cazul copiilor.
Doi copii din Botoșani au ajuns în stare gravă la spital, după ce s-au intoxicat cu paracetamol. Ei au fost transferați cu avionul SMURD la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București.
Acest medicament poate fi letal în cazul copiilor!
Cei doi au fost diagnosticați cu intoxicație cu paracetamol. Se pare că ei au găsit la bunici un recipient cu paracetamol-sirop pentru copii și l-au băut. Mama lor, medic, i-a găsit, le-a administrat un tratament și i-a dus de urgență la spital.
Acolo, medicii au făcut spălături gastrice și au cerut transferul către spitalul din Capitală, dat fiind faptul că nu știau ce cantitate de substanță a fost ingerată și dacă s-a metabolizat în organism.
Diana Cimpoeșu, medic a vorbit despre importanța modului de administrare, la Antena.
„Am preluat cu mașina SMURD copilul de 2 ani, ambulanța a asigurat transferul celui de 5 ani, este vorba despre o supradoză de paracetamol pentru greutatea și vârsta micuților, tratamentul s-a început la Botoșani, s-a continuat până la Iași și a continuat până i-a luat avionul din București. Este tip de intoxicație care poate apărea și la adulți, iar ultimul caz avut a fost cu o cantitate mare luată de un pacient care a dus la deces. Cantitățile mari de paracetamol, la un organism fragil, pot fi letale!”
Intoxicația acută cu paracetamol are 4 stadii
Stadiul iniţial (0-24 ore). Caracterizat prin anorexie, greață, voma, letargie, diaforeza, transpirații.
Stadiul intermediar (24-48 ore). În acest stadiu, starea generală bună poate foarte înșelătoare, dar paraclinic se înregistrează creșterea valorilor transaminazelor (AST, ALT), bilirubinei, modificarea timpilor de coagulare. Poate apărea icterul şi pot apărea sângerări ale mucoaselor. Hipoglicemia poate fi prezentă.
Stadiul hepatic (3-4 zile), concretizat prin encefalopatie hepatică, confuzie, letargie, voma, icter, sângerări spontane, comă, sindrom hepatorenal.
Stadiul de refacere durează până la 5 zile, când transaminazele revin la normal. Structura hepatică se normalizează în decurs de 3 luni de la injuria acută.