Sari la conținut

Un medicament ieftin pe care toată lumea îl are în casă ajută la prevenirea cancerului. Condiția să-și facă efectul

aspirina
Dursa foto: Doctotul Zilei
Medicament comun care reduce riscul de cancer colorectal

Medicamentul care ajută la prevenirea cancerului. Conform unui nou studiu, utilizarea regulată a aspirinei poate ajuta la prevenirea cancerului colorectal, în special la persoanele cu un stil de viață nesănătos.

Cancerul colorectal este a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la nivel mondial. În 2023, aproximativ 153.020 de americani au fost diagnosticați cu această boală, iar incidența a crescut semnificativ la persoanele sub 55 de ani, dublându-se față de acum un deceniu.

Factorii genetici pot contribui la apariția cancerului colorectal, dar riscul este amplificat de un stil de viață nesănătos, inclusiv o dietă necorespunzătoare, sedentarism, consum de alcool, fumat și un indice de masă corporală ridicat, conform unui raport de pe cnn.com. Medicii au recomandat anterior aspirina în doze mici pentru reducerea riscului de cancer de colon. US Preventive Services Task Force a susținut această practică în 2016, dar a revenit asupra deciziei în 2022 din cauza riscului de sângerări și probleme gastrointestinale.

Medicamentul care ajută la prevenirea cancerului

Autorii noului studiu, publicat în JAMA Oncology, au investigat dacă anumite grupuri ar putea beneficia mai mult de pe urma aspirinei, în ciuda riscurilor asociate. Studiul a analizat date de la peste 107.655 de persoane, majoritatea albe, sugerând necesitatea replicării cercetării pe populații mai diverse.

Participanții au fost monitorizați timp de cel puțin un deceniu și au completat sondaje pentru a evalua stilul lor de viață, inclusiv IMC-ul, consumul de alcool, dieta, fumatul și nivelul de activitate fizică. Utilizarea a două sau mai multe aspirine obișnuite sau șase sau mai multe aspirine cu doză mică pe săptămână a fost considerată utilizare regulată. Utilizatorii obișnuiți au prezentat un risc cu 18% mai mic de a dezvolta cancer colorectal decât cei care nu foloseau aspirina. Persoanele cu un stil de viață nesănătos, în special fumătorii și cei cu IMC peste 25, au avut cele mai mari beneficii.

„Rezultatele noastre arată că aspirina poate reduce semnificativ riscul la cei cu multiple factori de risc pentru cancerul colorectal”, a explicat Dr. Daniel Sikavi, autorul principal al studiului și gastroenterolog la Mass General Brigham. Cei cu un stil de viață sănătos aveau un risc inițial mai scăzut de cancer colorectal, astfel beneficiul aspirinei era mai puțin pronunțat, dar încă evident.

Studiul nu poate explica complet de ce aspirina este atât de benefică, dar cercetările anterioare sugerează că aspirina poate inhiba semnalele pro-inflamatorii care duc la cancer. Deși alte studii au arătat beneficii ale aspirinei în prevenirea cancerului colorectal, rezultatele au fost inconsistente. Medicii trebuie să cântărească factorii de risc individuali atunci când recomandă aspirina pentru prevenirea cancerului colorectal.

Dr. Christina Annunziata de la Societatea Americană de Cancer a remarcat că studiul a observat cele mai mari beneficii la persoanele cu cei mai mulți factori de risc. Totuși, studiul nu este unul clinic randomizat, ceea ce înseamnă că are anumite limitări și necesită cercetări suplimentare. Annunziata subliniază că modificările stilului de viață, cum ar fi menținerea unei greutăți sănătoase, o dietă bogată în legume, fructe și cereale integrale, și reducerea consumului de alcool, pot reduce riscul de cancer.

Dr. Raymond DuBois, fost președinte al Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului, crede că acest studiu ar putea explica de ce unele cercetări arată beneficii ale aspirinei, iar altele nu. Dovezile sugerează că aspirina este mai benefică pentru cei cu un stil de viață nesănătos.

Dr. Jennifer Davids de la Boston Medical Center avertizează că aspirina, deși accesibilă și ieftină, nu este lipsită de riscuri și nu ar trebui utilizată fără consultarea unui medic. Ea subliniază că aspirina nu poate compensa nevoia de a adopta un stil de viață sănătos.

„Nu înseamnă că o aspirină va compensa toți ceilalți factori necesari pentru un stil de viață sănătos și reducerea riscului de cancer”, a concluzionat ea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel