Un medicament folosit pentru tratarea uneia dintre cele mai răspândite boli întârzie îmbătrânirea şi prelungeşte viaţa

Oamenii de ştiinţă cred că acest medicament imită efectele restricţiei calorice extreme.

Rafael de Cabo de la National Institute on Ageing din Baltimore, SUA, afirmă că restricţia calorică a dus la prelungirea vieţii animalelor de laborator. Cercetătorii din echipa sa încearcă acum să identifice intervenţii, precum un medicament, care să imite aceste efecte.

Metformina este unul dintre cele mai prescrise medicamente pentru diabetul de tip 2, ce afectează mai ales persoanele cu vârste mai mari de 40 de ani. De asemenea, acest medicament este folosit pentru a trata sindromul metabolic, o combinaţie de diabet, hipertensiune şi obezitate.

Alte cercetări mai vechi au arătat că metformina poate prelungi durata de viaţă a unor organisme simple, precum viermii, însă studiile efectuate pe muşte şi pe mamifere au oferit rezultate contradictorii.

Oamenii de ştiinţă au dat una din cele două doze diferite de metformină unor şoareci de sex masculin de vârstă mijlocie şi au descoperit că dozele mici prelungeau durata de viaţă cu 5% şi amânau totodată apariţia bolilor asociate îmbătrânirii. În schimb, doza mare de metformină era toxică şi reducerea durata de viaţă a şoarecilor.

Dr. de Cabo afirmă că este nevoie de alte cercetări pentru a afla dacă metformina influenţează durata vieţii umane şi sănătatea noastră.

„Aceste rezultate sunt foarte promiţătoare şi este nevoie să fie verificate şi la oameni cu ajutorul studiilor clinice”, a comentat cercetătorul.

Până atunci, omul de ştiinţă afirmă că cea mai bună metodă prin care putem avea parte de o viaţă lungă este adoptarea unei diete sănătoase şi efectuarea de activitate fizică.

„Momentan, cel mai bun sfat e acela pe care vi l-a dat bunica. O dietă bună şi sportul reprezintă singurele două lucruri despre care ştim cu siguranţă că au un efect în rândul oamenilor”, a spus specialistul.

Profesorul Tom Kirkwood de la Universitatea Newcastle, un specialist în cercetarea îmbătrânirii, afirmă că semnificaţia acestui studiu pentru sănătatea umană este incertă.

„Metformina este un medicament cunoscut ce acţionează asupra metabolismului şi care este folosit de mult timp împotriva diabetului de tip 2. Ştim de ceva timp că modificarea metabolismului la şoareci poate duce la prelungirea duratei de viaţă şi la amânarea afecţiunilor asociate îmbătrânirii, şi există motive bune ca acest lucru să se întâmple în cazul unui animal de dimensiuni mici şi cu o viaţă scurtă. Nu ştim, însă, dacă medicamentul poate produce efecte similare în rândul oamenilor. Nu putem să presupunem acest lucru, astfel că autorii acestei cercetări fac bine că sunt precauţi”, a comentat profesorul Kirkwood.

 

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: