Categories: Stil de viaţă

Un medicament comun luat de milioane de oameni poate crește riscul de demență

Peste unul din 10 adulți din SUA cu vârsta de peste 65 de ani suferă de această boală, iar unul din trei vârstnici moare cu Alzheimer sau altă demență. Știința care stă la baza acestei boli îngrozitoare a progresat mult, dar este încă în creștere.

Un tratament popular pentru arsurile la stomac și refluxul acid, folosit de milioane de oameni, poate crește riscul de apariție a demenței, potrivit unui nou studiu.

Inhibitorii pompei de protoni, cunoscuți și sub numele de IPP, au fost, de asemenea, asociați cu un risc mai mare de insuficiență renală, accidente vasculare cerebrale și deces prematur.

Persoanele cu vârsta de 45 de ani și peste, care au luat IPP timp de mai mult de patru ani, au avut un risc cu 33% mai mare de a dezvolta demență decât persoanele care nu au luat niciodată aceste medicamente, se afirmă în studiul publicat în revista Neurology.

Tratamentul, care este disponibil pe scară largă fără prescripție medicală, acționează prin direcționarea enzimelor din mucoasa stomacului care produc acid. Acestea sunt utilizate pentru a trata simptomele refluxului acid și ale tulburărilor conexe.

Medicamentele pentru refluxul acid cauzează demență

„Acest studiu nu dovedește că medicamentele pentru refluxul acid cauzează demență”, a declarat pentru CNN autorul studiului, Dr. Kamakshi Lakshminarayan, neurolog la Școala de Sănătate Publică a Universității din Minnesota din Minneapolis și membru al Academiei Americane de Neurologie. „Acesta arată doar o asociere. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma constatările noastre în alte grupuri mari de studiu și pentru a înțelege posibila legătură dintre utilizarea pe termen lung a inhibitorilor de pompă de protoni și riscul mai mare de demență.”

De asemenea, ea i-a liniștit pe cei care iau doar ocazional medicamente, spunând că utilizatorii obișnuiți sunt cei care ar trebui să ia aminte.

Echipa de oameni de știință a urmărit peste 5.700 de persoane pe durata studiului și care nu aveau demență la început.

Aproximativ 26% dintre participanți au luat IPP în timpul studiului, iar printre acești 1.500 de persoane, cercetătorii au descoperit 58 care au luat în mod regulat IPP timp de patru ani și jumătate și care au dezvoltat apoi demență.

Cercetătorii nu au constatat un risc mai mare în cazul persoanelor care au luat medicamentele timp de mai puțin de 4,4 ani.

Cei care au realizat studiul au recunoscut limitele studiului, de exemplu, au verificat utilizarea medicamentelor de către participanți doar o dată pe an, iar utilizarea poate varia pe parcursul anului.

Credit foto: arhiva doctorulzilei.ro

Legătură potențială între utilizarea excesivă a IPP și demență

Cercetătorii au identificat deficiența de B12 ca fiind o legătură potențială între utilizarea excesivă a IPP și demență. „Unele studii au arătat că utilizarea medicamentelor pentru refluxul acid poate fi asociată cu niveluri scăzute de B12. Iar un nivel scăzut de B12 este asociat cu tulburări de gândire și memorie slabă”, spune Dr. Lakshminarayan

Pentru cei care folosesc în mod regulat inhibitori ai pompei de protoni, doctorul le recomandă să vorbească cu medicul lor despre opțiuni alternative. „Oprirea bruscă a acestor medicamente poate duce la simptome mai grave”, a avertizat ea.

Schimbările în dietă și evitarea meselor târzii ar putea fi o modalitate nemedicamentoasă de a trata refluxul acid. Supraponderabilitatea poate fi, de asemenea, un factor în această tulburare. Dar aceste alternative nu funcționează pentru toată lumea, a avertizat expertul.

„Recomandarea noastră este ca pacienții să discute cu medicii lor despre medicamentele pe care le iau și să le spună dacă iau medicamente fără prescripție medicală”, a spus Dr. Lakshminarayan.

Recent Posts

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

27 de minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

57 de minute ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

o oră ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

3 ore ago

Citeste si: