Din cuprinsul articolului
Omeprazolul este un aliat aproape indispensabil pentru acele persoane care suferă de probleme legate de acidul gastric, fie că sunt punctuale sau cronice.
Totuși, și așa cum este cazul tuturor medicamentelor, acesta nu este scutit de anumite efecte adverse care ar putea fi accentuate cu utilizarea continuă.
Omeprazolul este ceea ce cunoaștem ca inhibitor al pompei de protoni, un grup de medicamente care blochează producția de acid clorhidric, făcându-l foarte util pentru tratarea afecțiunilor precum ulcerul stomacal sau duodenal, refluxul gastroesofagian sau esofagita, printre multe altele.
Uneori, este folosit în mod cronic, de exemplu ca o completare a tratamentelor care sunt iritante pentru stomac.
Disfagia este dificultatea la înghițire, pentru ca alimentele să treacă din gură în stomac. Dificultatea poate fi în faza bucală sau faringiană (de a înghiți mâncarea), în faza esofagiană (când alimentele trece din esofag în stomac).
Ocazional, omeprazolul s-a dovedit a fi sigur, iar efectele secundare sunt ușoare și rare. Cu toate acestea, există dovezi că consumul continuat pentru perioade lungi de timp poate avea o serie de consecințe grave, așa cum a afirmat Agenția Spaniolă pentru Medicamente și Produse de Sănătate (AEMPS). Unele dintre ele includ:
Pe lângă aceste efecte secundare raportate oficial, există unele dovezi care au asociat utilizarea continuă a omeprazolului cu un risc crescut de apariție a anumitor cancere gastrointestinale. Cu toate acestea, trebuie menționat că deocamdată nu este considerat concludent.
Acest lucru se reflectă, de exemplu, într-o recenzie din 2016 pe acest subiect (publicată în Columbian Journal of Gastroenterology) care a explicat teoria.
Potrivit susținătorilor săi, utilizarea regulată a omeprazolului crește secreția de gastrină, un hormon cu efecte trofice asupra anumitor celule; in acest fel, ar putea facilita aparitia polipilor gastrici, cancerului gastric, cancerului colorectal sau tumorilor carcinoide.
Totuși, și în ciuda faptului că s-a constatat un risc crescut de gastrită atrofică la pacienții cu infecție cu H. pylori, studiile efectuate pe pacienți nu au arătat în mod concludent un risc crescut de leziuni maligne, nici la nivelul stomacului, nici la nivelul colonului.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…