Sari la conținut

Un medicament banal pe care îl avem toți în casă previne infarctul și cancerul. Cum trebuie administrat?

aspirina
Surs foto: arhivă Doctorul Zilei
Care sunt riscurile folosirii aspirinei pentru a preveni bolile cardiovasculare

Un grup de experți independenți consultați de guvernul federal din SUA (United States Preventive Services Task Force, USPSTF) a recomandat luni administrarea în mod regulat de aspirină în doză scăzută pentru a reduce riscul de infarct miocardic, de accident vascular cerebral și de cancer colorectal, informează agenția France Presse.

USPSTF recomandă ca persoanele între 50 de ani și 69 de ani cu un risc crescut de boli cardiovasculare în următorii zece ani și care nu sunt predispuse la sângerări să ia aspirină ca un mijloc de prevenție primară împotriva acestor maladii.

Recomandările și analizele în favoarea unei asemenea recomandări sunt publicate în ultimul număr al revistei americane ‘Annals of Internal Medicine’.

Persoanele din această grupă de vârstă, fără risc crescut de sângerare, a căror speranță de viață este de cel puțin zece ani și care sunt dispuse să ia doze mici de aspirină în fiecare zi (între 70 și 81 mg) sunt cele care pot beneficia cel mai probabil din această prevenție, au determinat experții.

Maladiile cardiovasculare și cancerul de colon sunt principalele cauze de deces în SUA. În 2011, mai mult de jumătate din totalul deceselor din această țară au fost rezultatul unui atac de cord, accident vascular cerebral sau al cancerului.

Cancerul colorectal se află pe locul al treilea în ceea ce privește tumorile cele mai frecvent diagnosticate la bărbați și femei și pe primul loc între cauzele mortalității de cancer.

În același timp, USPSTF subliniază riscul hemoragiilor grave ale stomacului, intestinelor și creierului pe care îl reprezintă administrarea de aspirină la unele persoane.

De asemenea, grupul de experți a estimat că a fost nevoie de mai multe cercetări pentru a evalua beneficiile preventive ale aspirinei pentru persoanele de sub 50 ani și de peste 70 de ani.

Dar modelul informatic pe care s-a bazat USPSTF în elaborarea acestor recomandări recente sugerează că aspirina îmbunătățește, de asemenea, calitatea vieții sau reduce incidența maladiilor la cele mai multe persoane care încep să ia în mod regulat doze mici între 40 de ani și 69 de ani.

Aspirina ar trebui să crească speranța de viață pentru cele mai multe persoane care încep să ia acest medicament în fiecare zi între 40 de ani și 59 de ani, iar persoanele cu un risc crescut de boli cardiovasculare trebuie să ia aspirină între 60 și 69 de ani, spun acești experți.

Pentru persoanele cu un risc redus al acestor boli, beneficiile aspirinei nu par să depășească efectele adverse potențiale, mai susțin specialiștii citați de AFP.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel