Din cuprinsul articolului
Anual, în Europa, sunt diagnosticate 2,7 milioane de cazuri de cancer, iar specialiştii atrag atenţia că boli oncologice sunt tot mai des întâlnite la persoanele tinere, cu vârste sub 50-60 de ani.
Celulele canceroase cresc și se răspândesc ascunzându-se de sistemul imunitar al organismului dar noile terapii oncologice, precum imunoterapia, reuşesc să găsească și să atace celulele canceroase ascunse, ajutând pacienții cu cancer să trăiască mai mult timp.
Cu toate acestea, în unele tipuri de cancer, celulele tumorale folosesc moduri diferite de a scăpa de atacul sistemului imunitar şi de aceea oamenii de ştiinţă vor să dezvolte noi imunoterapii.
Antibioticele tetracicline ajută sistemul imunitar să distrugă celulele canceroase
Într-un studiu publicat în revista Journal for ImmunoTherapy of Cancer, cercetătorii japonezi de la Universitatea din Osaka au descoperit că antibioticele tetracicline ajută sistemul imunitar să găsească celulele canceroase într-un mod diferit de cel al imunoterapiilor actuale.
Aceste antibiotice stimulează celulele imunitare, cunoscute sub numele de limfocite T, să atace și să distrugă celulele canceroase. „Am investigat antibioticul tetraciclină, minociclină, în sângele și țesutul tumoral al pacienților cu cancer pulmonar”, spune autorul principal Mari Tone, potrivit surtsei citate de 360medical.ro.
„Am descoperit că minociclina a sporit activitatea antitumorală a limfocitelor T prin vizarea galactin-1, o proteină imunosupresoare produsă de celulele canceroase”, adaugă ea. Echipa a descoperit că galactin-1 ajută celulele canceroase să se ascundă de sistemul imunitar, împiedicând limfocitele T citotoxice să ajungă la tumoră.
După tratamentul cu tetraciclină, galactin-1 nu a mai fost capabilă să împiedice limfocitele T să atace tumora. Blocarea galactin-1 ar putea fi cheia pentru noi tratamente împotriva cancerului.
„Aceste antibiotice au un mecanism de acțiune diferit de cel al inhibitorilor punctelor de control imunitar și de alte imunoterapii utilizate pentru tratarea cancerului”, spune autorul corespondent Kota Iwahori.
„Sperăm că această cercetare va duce la dezvoltarea de noi medicamente care să vizeze diferite căi imune și care pot fi benefice pentru persoanele cu cancer, în special pentru cele care nu beneficiază de imunoterapiile actuale”, scriu autorii.
Antibioticele tetracicline sunt folosite de mulți ani pentru a trata pacienții cu boli infecțioase în întreaga lume. Acum, aceste medicamente ar putea indica o nouă cale pentru dezvoltarea noilor imunoterapii în cazul pacienților cu cancer care au în prezent puține opțiuni de tratament.
Cel mai frecvent tip de cancer
Noile estimări făcute de experţii Organizației Mondiale a Sănătății relevă că numărul cazurilor de cancer la nivel global va ajunge la 35 de milioane în 2050. Este vorba despre o creștere de 77% față de cele 20 de milioane de cazuri diagnosticate anul trecut.
Datele au fost publicate de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului din cadrul OMS și acoperă 185 de țări și 36 de forme ale bolii.
Potrivit cercetătorilor, cancerul pulmonar a fost cea mai frecventă formă de cancer din întreaga lume în 2022, fiind responsabil pentru 2,5 milioane de cazuri, 12,4% din total, urmat de cancerul de sân la femei, cancerul colorectal, cancerul de prostată și cancerul de stomac, transmite CNN.