Din cuprinsul articolului
Un medic și triatlonist în vârstă de 83 de ani, care și-a transformat sănătatea la 40 de ani, a împărtășit principiile de dietă care crede că l-au ajutat să trăiască o viață lungă și sănătoasă.
Joseph Maroon, neurochirurg la Centrul Medical al Universității din Pittsburgh și speaker la evenimentul Global Aging Consortium, a declarat pentru Business Insider că s-a luptat să urce un rând de scări la vârsta de 40 de ani.
„Nu eram în formă, trăiam cu mâncare de tip fast-food și nu făceam exerciții fizice”, a scris el pe site-ul său.
În acel an, tatăl său a murit, iar sănătatea sa fizică și mentală a atins pragul de jos. Dar, după ce un prieten i-a sugerat să încerce să alunge depresia, a început să facă schimbări graduale în stilul de viață, făcând mai multe exerciții fizice și mâncând mai bine.
La 53 de ani, Maroon s-a înscris la primul său triatlon Ironman, iar de atunci a terminat în total opt. Anul trecut, Maroon s-a clasat pe locul al doilea la categoria sa de vârstă pentru triatlonul de la Jocurile Naționale pentru seniori din 2022.
Maroon a împărtășit anterior cum se menține în formă și a explicat mai jos principiile sale de dietă.
Maroon a spus că urmează dieta mediteraneană, despre care US News & World Report a spus că este cel mai bun mod de a mânca timp de șapte ani la rând.
Nu este o „dietă” în sensul în care ați putea crede, ci mai degrabă un mod de alimentație care se axează pe alegeri sănătoase, mai degrabă decât pe restricții.
Se bazează în principal pe plante și se concentrează pe alimente integrale, inclusiv fructe, legume, cereale integrale, fasole, leguminoase și grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline. Include ocazional puțin pește gras și carne roșie.
Această dietă a fost asociată cu o multitudine de beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc mai mic de boli de inimă, cancer și boala Alzheimer.
Alimentele ultraprocesate, sau UPF, sunt realizate cu ajutorul unor tehnici care sunt dificil de recreat acasă și pot include aditivi precum săruri, zaharuri și grăsimi saturate, potrivit scalei NOVA, care clasifică alimentele în funcție de cât de procesate sunt.
Un mod simplu de a spune dacă ceva este ultraprocesat este dacă nu arată ca ingredientele sale – cum ar fi batoanele proteice sau hot dog-urile.
UPF-urile au fost asociate cu un risc crescut de boli, inclusiv cancer, demență și boli cardiovasculare.
Grăsimile trans pot crește nivelul de colesterol „rău” LDL, sau lipoproteine cu densitate scăzută, în sânge, în timp ce scad nivelul de colesterol „bun” HDL, sau lipoproteine cu densitate mare, ceea ce poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, a declarat anterior pentru BI Dana Ellis Hunnes, dietetician senior la UCLA Medical Center.
Grăsimile trans artificiale sunt fabricate prin hidrogenarea uleiului vegetal. Acestea se găseau în mod obișnuit în UPF-urile ambalate până când FDA a declarat grăsimile trans ca fiind nesigure pentru consum în 2015. FDA a acordat producătorilor de alimente trei ani pentru a elimina grăsimile trans din produsele lor, astfel încât majoritatea alimentelor nu le mai conțin.
Dar alimentele pot conține în continuare în mod legal sub 0,5 grame de grăsimi trans, a declarat anterior pentru BI dieteticianul înregistrat Kristin Gillespie, așa că poate merita să fiți atenți la ele. Acestea apar de obicei în listele de ingrediente ca ulei „parțial hidrogenat” în alimente precum margarina, crusta de plăcintă preparată în prealabil, cremă de cafea fără lapte și produse de patiserie ambalate.
Cea mai sănătoasă dietă presupune „evitarea a o mulțime de lucruri pe care oamenilor le place să le mănânce”, a spus Maroon, inclusiv a zahărului.
Heidi Tissenbaum, profesor de biologie moleculară, celulară și a cancerului la Școala Medicală Chan a Universității din Massachusetts, a declarat anterior pentru BI că, în cercetările sale, eliminarea zahărului adăugat din dieta viermilor rotunzi, care sunt folosiți pentru a modela intervalul de sănătate uman, a fost legată de creșterea longevității. Teoria sa este că acest lucru se datorează faptului că, atunci când organismul metabolizează zahărul, acesta produce subproduse asociate cu un risc crescut de diabet, boli cardiovasculare, boli cronice de rinichi și boala Alzheimer.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…