Sari la conținut

Un medic român a descoperit un posibil leac pentru cancer. ”Este foarte eficient pentru pacienții fără prea multe șanse. 40% se vindecă aproape complet”

Adrian Bot, un cercetător în domeniul ştiinţelor biomedicale care trăieşte în S.U.A. din 1994, dezvoltă noi terapii genetice în lupta cu cancerul.

Cercetătorii luptă acum pe un nou front împotriva cancerului: atacă maladia la nivel molecular, chiar cu armele organismului. Speră că terapia va reuşi să elimine şi ultima celulă malignă ascunsă în corp, din cauza căreia cancerul recidivează cu metastaze. O performanţă pe care nu a reuşit-o nimeni până acum.

Rezultatele pe care le avem arată că jumătate din pacienţi răspund la tratament, iar dintre aceştia, 40 la sută  răspund complet, explică cercetătorul Adrian Bot, care subliniază că este un început de drum.

Practic, cercetătorii scot celule din sistemul imunitar şi le inserează programe genetice care le învaţă să recunoască celulele canceroase, oricât de bine camuflate ar fi. Reintroduse în organism, celulele imunitare dotate cu un fel de „GPS molecular” se multiplică şi încep imediat să caute şi să distrugă cancerul. Rezultatele diferă, însă, în funcţie de tipul de boală oncologică, scrie Stiri.tvr.ro.

„Este o terapie nouă, problema în cancer sunt celule care provocacă metastază. Cercetările noastre au dat rezoltate foarte bune în special atunci când vorbim despre tratarea leucemiei și nu numai.

Acest tratament este foarte eficient în cazul unor pacienți fără prea mari speranțe. 40% din ei se vindecă aproape complet. Numărul pacienților vindecați cu aceste celule pe care le folosim este din ce în ce mai mare. Receptorul artificial pe care îl folosim este capabil să detecteze celulele canceroase, iar bolnavii încep să se simtă mai bine rapid.

Celulele reacționează și distrug masele tumorale în maximum trei luni. Acest tratament se poate repeta și cu celule cu receptori diferiți dacă boala se schimbă

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel