Categories: Expertul zilei

Un medic român atenționează în legătură cu protectoarele gastrice. Scăderea acidității din stomac poate duce la leziuni precanceroase

Mulți dintre cei care urmează diverse tratamente sunt sfătuiți să ia protectoare gastrice. Însă și acest acest tip de medicamente pot avea efecte neplăcute și chiar periculoase, atrage atenția dr. Elena Păcuraru, medic primar de medicină internă, pe pagina dumneaei de Facebook. 

Medicul internist spune că cei mai multi dintre pacientii cu tratamente cronice au in capul listei medicamente precum: Omez, Omeprazol, Lanzul, Controloc, Nexium,  toate acestea făcând parte din categoria medicamentelor antiulceroase si scad foarte “eficient” secretia acida a stomacului. Cu pana la 80 – 95%

”Dar majoritatea dintre dumneavoastra nu sunteti ulcerosi, deci aceste medicamente vor scadea secretia acida NORMALA a stomacului pana la 5 – 20%  In conditiile in care in stomac nu mai avem aciditatea normala, fiziologica, ce credeti ca se intampla? In primul rand, scade, cu acelasi procent, capacitatea de digestie a proteinelor. Consecinta? Senzatia de digestie greoaie, balonare excesiva, miros neplacut al gurii si respiratiei,” atrage atenția dr. Păcuraru.

Scăderea acidității din stomac poate avea consecințe grave

Medicul precizează că digestia incompleta face ca fragmente proteice sa ajunga in etajul intestinal intr-o forma necunoscuta sistemului imunologic si sa declanseze reactii alergice cu simptomatologie intestinala:

  • balonare excesiva,
  • crampe abdominale,
  • alternanta de constipatie si diaree,
  • pierderea progresiva a tolerantei la diferite alimente.

”Aciditatea foarte scazuta favorizeaza inlocuirea celulelor mucoasei gastrice cu celule de tip intestinal. Iar aceasta este o leziune precanceroasa. Faptul ca a scazut aciditatea bolului alimentar care trece din stomac in intestine face ca semnalul de declansare a secretiei celorlalte enzime digestive sa fie slab. In acest fel, vom avea o digestie insuficienta si in celelalte etaje digestive ce urmeaza stomacului,” subliniază dr. Elena Păcuraru.

Potrivit medicului, tot scaderea anormala a aciditatii gastrice favorizeaza modificarea profunda a florei intestinale cu exacerbarea tulpinilor patogene. Studiile atrag atentia asupra cresterii alarmante a infectiilor cu Clostridium difficile, o infectie digestiva greu de tratat, cu rata crescuta de mortalitate.

Ce ne sfatuieste sa facem:

  • In primul rand nu toate medicamentele sunt agresive cu stomacul si nu toti oamenii sunt ulcerosi.
  • Daca punem in ecuatie cele doua aspecte, dintr-o data, mult mai putini vor avea indicatie de protectie gastrica.
  • Intre cei cu indicatie, medicamentele sus mentionate se pot inlocui cu Famotidina, un antiulceros cu mult mai putine reactii adverse si care scade mai bland aciditatea gastrica.
  • Medicamentele mentionate la inceputul articolului sunt rezervate numai pacientilor cu risc real de hemoragie digestiva sau cei care deja au avut un astfel de episod.

“Drumul spre iad este pavat cu bune intentii. De aceea va recomand mereu sa mai treceti cu schemele de tratament si pe la un medic internist, care poate evalua toate aceste riscuri, beneficii si nevoi de tratament,” conchide dr. Păcuraru.

Recent Posts

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

22 de minute ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

52 de minute ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

o oră ago

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

2 ore ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

2 ore ago

Alertă alimentară în România: Legume și fructe cu pesticide peste limitele legale

Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…

3 ore ago

Citeste si: