Din cuprinsul articolului
Printre alimentele bune pentru diabetici și nu numai, se numără și hrișca. Dr. Elena Păcuraru, Medic Primar Medicină Internă, a scris pe pagina de Facebook despre beneficiile acestui aliment uitat.
Hrișca este un aliment adesea confundat cu cerealele însă, spre deosebire de acestea, nu conține gluten, fiind utilă persoanelor care au boală celiacă. În plus, e bună și pentru diabetici deoarece conține carbohidrați cu eliberare lentă. Unde mai punem că e și o sursă importantă de vitamine și minerale.
”Nu este prima data cand il citez pe Hipocrate: <<Hrana sa va fie medicament si medicamentul, hrana>>. Hrișca este în continuare un aliment important, alaturi de orez, in bucataria asiatica. In Europa a fost adusa de mongoli si este des intalnita in bucataria slava. Din pacate nu mai gasim retete cu hrisca in bucataria romaneasca desi, cel putin in zona Moldovei, poate prin apropierea de Rusia, hrisca era folosita in alimentatie,” scrie dr. Elena Păcuraru.
Medicul precizează că va scrie o carte despre dietoterapie și că hrișca va fi inclusă.
”Chiar daca este frecvent confundata cu cerealele, hrisca este inrudita cu macrisul si rubarba. Este un aliment valoros deoarece contine 70-80% amidon, majoritatea acestuia sub forma de carbohidrati cu eliberare lenta, asigurand o crestere mai putin accentuata a glicemiei dupa alimentatie, fiind astfel utila diabeticilor.
Are 18% proteine, cu un continut ridicat de aminoacizi esentiali (aminoacizii pe care corpul nostru nu ii poate produce). Printre acestia triptofanul, un aminoacid precursor al dopaminei ce combate depresia. Prin continutul in rutin si taninuri are un puternic efect antioxidant. Contine, de asemenea, cantitati semnificative de fier, zinc, seleniu si calciu. Dar ea mai este valoroasa si prin ceea ce nu contine: glutenul. Este asadar utila pacientilor cu intoleranta la gluten sau celor care inteleg ca omul modern mananca mult mai mult gluten decat a fost programat genetic sa consume si doresc sa remedieze acest aspect in alimentatia lor,” explică dr. Elena Păcuraru.
Medicul sugerează totuși să fie introdusă treptat in alimentatie. Amestecati in faina alba din care faceti aluaturi si putina faina de hrisca. Puteti combina in pilaf orezul cu o lingura de boabe de hrisca sau puteti pune in supa de linte. Boabele de hrisca fierte le puteti folosi in loc de carne tocata in preparatele de post sau vegetariene: ardei umpluti, sarmale, musaca.
”Stiind ca glutenul in exces produce o multime de probleme, de la sanatatea mucoasei intestinale, trecand prin imunitate si, mai ales, tulburari autoimune si ajungand pana la producerea durerilor articulare, am considerat ca avand aceste informatii, veti da o sansa acestui aliment sa ajunga pe masa dumneavoastra,” conchide medicul.
Cele mai norocoase două zodii în perioada 15 - 20 noiembrie. Perioada 15-20 noiembrie aduce…
Progres revoluționar în tratamentul cancerului pulmonar: Combinația de medicamente care oprește avansarea bolii cu peste…
Cum arată negii cancerigeni. Negii genitali sunt mai mult decât simple excrescențe ale pielii sau…
Detectarea precoce a cancerului este esențială pentru a îmbunătăți șansele de tratament eficient și supraviețuire.…
Saturn, planeta disciplinei și a karmei, a fost retrogradă din iunie 2024, aducând cu sine…
10 lucruri pe care un om inteligent nu le face: Descoperă secretele succesului personal. Inteligența…