Sari la conținut

Un medic renumit ne învață cum se sterilizează corect masca. ”Nu folosiți alcool sau clor!”

Din cuprinsul articolului

Cum se sterilizează corect masca. Dr. Tudor Ciuhodaru, medicul care conduce comisia de coordonare şi monitorizare a infecţiei cu coronavirus din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă “Nicolae Oblu” din Iași, a publicat pe pagina sa de Facebook, cele mai eficiente metode prin care putem steriliza masca de protecție.

Purtarea unei măști (chiar simple) este cea mai eficientă metodă pentru a preveni infecția. Cum o reutilizăm.

Cum se sterilizează corect masca

Metode de sterilizare (eficiență peste 99%)

(1) Ultraviolete (soare) – 30 de minute
(2) Vapori de apă (apă care fierbe)……….10 minute
(3) Aer cald la 70 de grade – 30 de minute.

(!!!) NU utilizați pentru decontaminare substanțe pe bază de alcool sau clor (distrug textura și eficiența măștii iar clorul poate fi toxic).

Centrul de Control al Bolilor din SUA susține că ,,o barieră fizică este mai bună decât nicio barieră” pentru că oprește chiar picăturile care pot ajunge în căile respiratorii superioare:

1. Există acum date suficiente pentru a recomanda sau chiar a folosi pe scară largă măștile faciale (ca în țările asiatice unde au modificat rata de transmitere. Încurajarea purtării măștilor faciale în public ar fi un bun compromis între blocarea totală și libertatea totală care riscă reapariția inamicului invizibil.
2. Măștile chirurgicale, poate chiar masca de schi, bandanele sau eșarfa, pot asigura mai multă protecție decât recomandările oficiale inițiale (de înțeles, dar nefericite) împotriva purtării de măști de către populație.
3. CDC sugerează chiar utilizarea eșarfei de către furnizorii de servicii medicale ca ultimă soluție atunci când nu sunt disponibile măști pentru față.
4. Din punct de vedere practic și social, măștile chirurgicale sau auto-fabricate, dacă sunt manipulate corect, pot fi de ajutor (în cel mai rău caz nu vor face rău).
5. . Asigurați-vă că aruncați sau spălați după utilizare, fără a atinge suprafața exterioară.
6. (!!!) Utilizarea lor nu va elimina măștile respiratorii valoroase ffp3/N95 pentru protecția personalului din sănătate.
7. Trebuie să ne pregătim şi de valul doi al virusului. Vorbim de un virus cu transmitere preponderent respiratorie (dar și digestivă) , iar acest tip de viruşi ne dau mereu bătăi de cap în timpul sezonului rece, din motive evidente.

(!!!) Rețineți:

1. Dacă masca nu este rărită, spartă sau murdară, poate fi folosită din nou după o săptămână după ce a fost depozitată într-un loc izolat (!la soare) închisă într-o pungă ca cele pentru alimente.
2. Dacă este o mască textila o puneţi direct în chiuvetă, la spălat. Se spala cu detergent obişnuit, care ar trebui să omoare virusul fără probleme. Important este să clătiţi bine masca de detergent pentru a nu determina reacţii alergice pe faţă la următoarea purtare.
3. Dacă vă simţiţi mai în siguranţă, puteţi călca masca pentru „sterilizare”.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel