Sari la conținut

Un medic israelian stabilit în România descrie ororile din Gaza: „Nu e apă, nu e curent electric, nu e mâncare”

Raniti in spital
Sursa foto: usnews.com
OMS: situația sanitară din Gaza este „catastrofică”

Un medic israelian stabilit în România a descris situaţia aproape imposibilă a colegilor săi din Fâşia Gaza care, în timp ce salvau vieţi, au aflat vestea morţii unor rude dragi sau chiar au primit trupurile copiilor decedaţi. 

”Ieri, un medic din Gaza, în timp ce salva oameni răniţi în bombardamente, a primit şi trupul fără viatţă al propriului copil. Astăzi, un alt medic, a primit vestea că tatăl şi fratele şi-au pierdut viaţa în bombardamente.

Suntem medici şi am fost pregătiţi pentru a salva vieţi, însă nimeni nu ne-a pregătit să suportam durerea de a nu putea salva viaţa celor dragi”, a scris pe Facebook, medicul Amin Zahra, originar din Israel şi care în prezent lucrează la Braşov.

sursa foto: Facebook

Medici înghenunghiaţi de neputinţă

Acesta se referă la medici înghenunghiaţi de neputinţă. ”Suntem medici şi am fost învăţaţi sa avem respect pentru viata, sa fim puternici, sa nu stam în genunchi în fata morţii, dar în ultimele zile am văzut medici ingenunchiaţi de durerea propriei neputinţe, medici pentru care singurele mijloace de a salva oameni mai sunt cele doua mâini şi cunoştinţele acumulate”, a mai scris medicul.

Potrivit News.ro, doctorul se referă la condiţiile din Fâşia Gaza: ”În Gaza nu e apă, nu e curent electric, nu e mâncare, iar civilizaţia pare ca s-a stins într-o bezna adâncă, din care, ca un ecou, se înalţă doar strigătele disperate ale mamelor ce îşi plâng copiii”.

Israelul vrea să anihileze mişcarea Hamas, care conduce Gaza, după ce luptătorii acesteia au pătruns peste bariera de securitate care înconjoară enclava, la 7 octombrie, ucigând 1.300 de israelieni, în principal civili, în cea mai sângeroasă zi din istoria de 75 de ani a Israelului.

Israelul a supus Fâşia Gaza, unde locuiesc 2,3 milioane de palestinieni, unei blocade totale şi a bombardat-o cu atacuri aeriene fără precedent, fiind de aşteptat să lanseze şi un atac terestru.

Îngrijorare maximă la OMS

2.800 de oameni au murit și 11.000 au fost răniți în timpul atacurilor din Gaza, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății, potrivit Sky News.

Cel puțin 2.800 de persoane au fost ucise în Gaza și alte 11.000 au fost rănite, a anunțat un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății. De asemenea, au avut loc 115 atacuri asupra unităților de sănătate din teritoriu, a mai spus oficialul agenției ONU.

Reprezentanții OMS vor purta discuții marți în Egipt pentru a încerca să-i convingă pe factorii de decizie să permită trecerea ajutorului umanitar prin punctul Rafah cât mai curând posibil.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel