Un medic endocrinolog a dezvăluit din ce cauză apare cel mai des diabetul de tip 2. Greșeala pe care o fac mulți oameni

De ce apare diabetul de tip 2. Diabetul de tip 2 este influențat de o serie de factori precum istoricul familial, vârsta și originea etnică, crescând riscul pentru anumite persoane. Totuși, există modalități de a preveni sau reduce acest risc prin adoptarea unui stil de viață sănătos și obiceiuri adecvate.

Obiceiurile nesănătoase pot crește semnificativ riscul de diabet de tip 2. Printre acestea, consumul frecvent de băuturi indulcite este unul dintre factorii critici despre care specialiștii în endocrinologie sunt de acord că pot amplifica riscul de diabet.

„Sucurile, ceaiurile îndulcite și alte băuturi zaharoase pot crește nivelul de zahăr în sânge. Evitați alimentele preparate cu sirop de porumb bogat în fructoză”, avertizează dr. Florence Comite, fondator al Centrului Comite.

Consumul de alcool poate duce la diabet de tip 2

Dr. Moreno adaugă că și consumul de alcool este asociat cu un risc crescut de diabet. Studiile au arătat legături între consumul cronic de alcool și dezechilibre hormonale, fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge, rezistență la insulină și apariția diabetului de tip 2. Alcoolul poate contribui, de asemenea, la pancreatită cronică, asociată cu un risc mai mare de dezvoltare a diabetului.

Orientându-te către mai multe surse de proteine în defavoarea carbohidraților, poți influența pozitiv nivelul de zahăr din sânge. „Proteinele, care sunt digerate mai lent decât carbohidrații, încetinesc absorbția zaharurilor în sânge și reglează eliberarea de insulină, menținând nivelul de zahăr stabil pentru un interval mai îndelungat”, explică dr. Florence Comite.

Diabetul de tip 2 se instalează atunci când există o rezistență la insulină. „Organismul produce insulină, dar nu o folosește eficient. Insulina facilitează intrarea glucozei în celule, iar când apare diabetul, este nevoie de mai multă insulină pentru a realiza acest proces”, explică dr. Jorge Moreno, specialist în medicină internă și obezitate la Yale Medicine.

Metode prin care poate fi prevenit diabetul

Adoptarea unui stil de viață sănătos poate reduce semnificativ riscul de diabet de tip 2. Pe lângă evitarea alimentelor cu un conținut ridicat de zahăr, este esențial să acorzi atenție și altor aspecte ale dietei și stilului de viață.

Controlul greutății și exercițiile fizice regulate

Mentinerea unei greutăți sănătoase și practicarea regulată a exercițiilor fizice sunt factori cruciali în prevenirea diabetului de tip 2. Activitatea fizică ajută la menținerea sensibilității la insulină și controlează nivelul de glucoză din sânge.

Importanța unei diete echilibrate

O alimentație echilibrată, bogată în legume, fructe, cereale integrale și surse sănătoase de grăsimi, poate contribui semnificativ la prevenirea diabetului. Evitarea consumului excesiv de carbohidrați simpli și a alimentelor procesate este, de asemenea, crucială pentru menținerea sănătății metabolice.

Monitorizarea nivelului de zahăr din sânge

Pentru persoanele cu risc crescut de diabet, monitorizarea regulată a nivelului de zahăr din sânge poate ajuta la detectarea precoce a unor eventuale anomalii și poate permite intervenții timpurii pentru prevenirea evoluției către diabetul de tip 2.

Consultarea unui specialist în nutriție

Consultarea unui specialist în nutriție este de o importanță majoră pentru evaluarea riscului individual și pentru elaborarea unui plan personalizat de prevenire a diabetului de tip 2. Un regim alimentar adaptat și sfaturile medicale pot contribui semnificativ la menținerea unei stări optime de sănătate metabolică.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

8 minute ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

38 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

o oră ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

o oră ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

2 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

2 ore ago

Citeste si: