Din cuprinsul articolului
Un medic din România face naveta cu trenul de aproape 30 de ani! Managerul Spitalului General CF Pașcani, dr. Cătălina Yarodara Roșca, se trezește zilnic la ora 5.00, pentru a ajunge la lucru.
Are 62 de ani și face naveta de aproape 30 de ani, din Iași, în Pașcani. Deși ar putea să se deplaseze cu automobilul personal sau cu microbuzul, medicul preferă să meargă cu trenul.
„Intervine un proces de eficientizare a activității, în sensul că, făcând naveta cu trenul, timpul îmi permite ca în intervalul în care trenul circulă să pot să citesc literatură de specialitate, beletristică, să pot accesa un program și să vizionez diverse materiale de specialitate sau din alte domenii.
Ceea ce înseamnă că încerc să-mi valorific timpul petrecut în tren la maximum, iar eu zic că și reușesc.
Dacă aș merge cu maxi-taxi sau cu automobilul personal nu aș putea face asta. Dacă ești conducător auto trebuie fii atent la drum și nu poți viziona o prezentare sau altceva pe internet”, a declarat medicul, potrivit bzi.ro.
A terminat Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, secția Medicină Generală, în anul 1987, iar în perioada 1987-1991 a fost medic stagiar la Spitalul Clinic Universitar „Dr. C.I. Parhon” Iași, urmând ca în intervalul 1991-1994 să fie medic rezident laborator clinic – Spitalul General CF Pașcani.
Sunt aproape 30 de ani de când medicul Cătălina Yarodara Roșca face naveta cu trenul și se trezește la ora 5.00 pentru a ajunge la spital.
„Anul viitor fac 30 de ani de când fac naveta. Am mai avut colegi care au făcut naveta și mai mulți ani ca mine, dar dumnealor nu făceau zilnic, deoarece făceau și gărzi.
În specialitatea mea, la spitalul unde lucrez nu s-au făcut niciodată gărzi, astfel încât a trebuit să fac naveta zilnic. Eu am specialitatea medicină de laborator, în care sunt incluse hematologie, biochimie, microbiologie și parazitologie, toate aceste ramuri definesc medicina de laborator.
Mă trezesc în fiecare dimineață la ora 5:00. Din Iași, trenul pleacă în jur de ora 7:00, mă rog, cu variații, deoarece, din an în an, mersul trenurilor se mai modifică. Am avut tren și mai devreme.
La început, trenurile țineau cu noi, făceam o oră și 10 minute cu personalul, iar cu acceleratul sub o oră.
Acum, trenul face în jur de o oră și 20 de minute. Cel mai devreme mă întorc acasă la ora 17:00, pentru că uneori ajung și mai târziu, e în funcție de activități și de zile, la noi nu este ca în fabrică, nu e un program fix”, a mai spus dr. Cătălina Yarodara Roșca.
S-a gândit uneori să se mute, dar satisfacțiile muncii sale au fost pe măsura eforturilor depuse, spune doamna doctor. Cele aproape trei ore petrecute în tren au devenit parte din programul zilnic al managerului de la Spitalul General CF Pașcani.
Dr. Cătălin Yarodara Roșca a făcut naveta aproape toată cariera sa, cu excepția rezidențiatului pe care l-a făcut în Iași. În anul 1994, a devenit medic specialist medicină de laborator și șef laborator la Spitalul General CF Pașcani, iar de atunci face zilnic naveta de la Iași la Pașcani.
„Am avut niște tentative de a mă muta cu serviciul în Iași, dar, din păcate, nu s-au concretizat. Dat fiind că în această unitate medicală am avut șansa să dezvolt laboratorul, pentru că din momentul în care am venit eu s-a dezvoltat latura numită bacteriologie, am avut șansa să mă izbesc singură de o anumită problematică pentru care a trebuit să găsesc soluții.
Postul este unic în laborator, nu am avut cu cine să mă sfătuiesc, singură am rezolvat cazurile care presupuneau o competență mai mare, astfel încât satisfacțiile profesionale au fost pe măsura acestui efort de a face naveta zilnic”, a spus dr. Cătălina Yarodara Roșca.
Cazul său nu este singular. Majoritatea colegilor săi locuiesc în Iași și se deplasează zilnic cu diverse mijloace de transport la Pașcani.
„În continuare suntem destul de mulți navetiști. La Spitalul General CF Pașcani sunt doar două persoane care nu fac naveta, un cuplu.
În rest, toți colegii sunt navetiști, majoritatea locuiesc în Iași, dar mai avem un coleg care face naveta de la Bacău. Și la Spitalul Municipal din Pașcani, situația este așișderea, este un număr foarte mare de medici care fac naveta.
Cred că este o situație des întâlnită la nivelul întregii țări în ceea ce privește asistența medicală din orașele mai mici, orașe satelit ale orașelor cu universități de medicină, cred că peste tot se întâmplă acest lucru.
Motivele sunt cât se poate de clare și de obiective, fiecare încearcă pentru familia lui să-și mențină domiciliul într-un oraș ceva mai mare și cu mai multe oportunități”, a dezvăluit managerul Spitalului CF Pașcani.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…