Sari la conținut

Un medic din India susține că scleroza multiplă poate fi tratată cu succes cu ajutorul Ayurveda. Ce presupune terapia și care sunt rezultatele

Ayurveda. Astăzi, 30 mai, este ziua mondială a Sclerozei Multiple, una dintre cele mai frecvente tulburări neurologice care cauzează dizabilități la adulții tineri. Una dintre metodele prin care poate fi tratată scleroza multiplă este Ayurveda, o știință veche de 4000 de ani.

Există cel puțin 2,3 milioane de oameni care suferă de SM la nivel mondial și 9.000 la nivel național. Este probabil ca alte sute de mii de persoane să rămână nediagnosticate și multe vieți să fie afectate indirect, întrucât îngrijesc o persoană cu SM. Majoritatea persoanelor cuscleroza multiplă sunt diagnosticate între 20 și 40 de ani, fiind cu aproximativ de două ori mai multe femei diagnosticate decât bărbați.

Nu se știe încă ce anume cauzează scleroza multiplă și încă nu există un leac, însă există o paletă largă de tratamente disponibile care pot ajuta anumite forme de SM și sunt multe opțiuni pentru îmbunătățirea și gestionarea simptomelor.

Una dintre terapii este și Ayurveda, o știință veche de 4000 de ani, unde sunt descrise metode de a trata afecțiuni cronice, în special neurologice. Sunt menționate toate plantele ți efectele lor asupra sistemului nervos.

Thaila Dhara in Ayush Prana
Thaila Dhara in Ayush Prana

Ayurveda abordează corpul uman într-un mod holistic și foarte individual. Corpul este format din cele cinci elemente (apă, foc, pământ, metal și lemn) și fiecare persoană are o anumita proporție în combinație diferită a acestor elemente. Asta face diferența dintre noi, iar acesta este principiul de bază în Ayurveda. Așa se explică de ce unele persoane pot mânca mult fără să se îngrașe și altele se îngrașă doar uitându-se la mâncare sau de ce la aceleași temperature, se simt confortabil în tricouri și alții îmbrăcați gros. Cele cinci elemente dun distribuite diferit și unic în fiecare din noi.

În ceea ce privește cauza acestei boli, din punct de vedere Ayurveda, ar putea fi luate în considerare mai multe motive: toxicitate cum ar fi metalele grele și alte tipuri de toxine, vaccinări multiple în timp scurt, expunere prea mare în timp la  tehnologia modernă, tendințe familiale, leziuni la nivelul capului și coloanei vertebrale dupa accidente, stres, traume fizice sau psihologice, deficit de vitamina B12, repetate infecții, etc.

Există diferite tipuri de scleroză multiplă

  1. Scleroza Multiplă Recurent Remisivă (SMRR)
  2. Scleroza Multiplă Primar Progresiva (SMPP)
  3. Scleroza Multiplă Secundar Progresivă (SMSP)
  4. Scleroza Multiplă Progresiv Recidivantă (SMPR)

Printre diferitele tipuri de SM, Scleroza Multiplă Recurent Remisivă are cel mai bun prognostic înainte de a se schimba la Scleroza Multiplă Progresiv Recidivantă.

Ayurveda se dovedește eficientă și în ziua de azi pentru că se bazează pe principiile universale ale naturii care nu se schimbă niciodată, și acesta e motivul pentru care are o eficacitate deosebită asupra acestei boli.

Ayurveda este acasa în India și de milenii această știință a fost transmisă din generație în generație prin familiile de doctori, de la maestru la student, iar acum se predă în 247 de Universitati din întreaga Indie. Un curs Ayurveda durează cinci ani și jumătate și numai după absolvire se poate practica.

Există un medic care s-a specializat în tratarea SM din 2001, dedicându-și viața exclusive tratării pacienților cu SM și a altor tulburări neurologice, pe nume Prasanth Raghavan.

Dr. Prasanth Raghavan a creat un program numit terapia PAMS, în care folosește metoda antică de tratare, dar într-un mod foarte specific, transmis pe parcursul a trei generații din familia sa. El a rafinat această metodă pe parcursul îndelungatei sale experiențe, după ce și-a câștigat experiența în această boală, în timp ce a tratat sute de pacienți cu SM, din toate părțile lumii.

SM în stadiul de început este o boală vindecabilă dacă nu există un deficit motor considerabil sau implicarea vezicii urinare. În etapele ulterioare, tratamentul poate stopa progresia bolii și poate ameliora diferitele simptome ale SM.

Obiectivele terapiei SM: ameliorarea simptomelor, oprirea evoluției bolii, stabilitatea pacientului. Vindecarea SM poate avea loc fără a lăsa simptome reziduale în stadiile incipiente.

Urmărirea periodică, cel puțin timp de trei ani este o componentă esențială pentru succesul terapiei. Durata minimă a tratamentului este de 50-60 de zile pe an, care trebuie repetată timp de 3 ani.

Ayurveda. Scopul terapiei PAMS  adreseaza:

– Tratarea sursei bolii (sistemul nervos central);

– Reorganizarea sau reglarea fină a metabolismului;

– Corecția focului digestiv prin îmbunătirea metabolismul cellular;

– Echilibrarea sistemului corp-minte;

– Rejuvenare la nivel celular;

– Întărirea sistemului imunitar.

Ayurveda. Metode de tratament

DCF 1.0

Metoda PAMS este un sistem care utilizează un grup de terapii care vizează tratarea sursei bolii, care implică numeroase preparate pe bază de plante, în funcție de constituție, starea metabolică, starea mentală, severitatea bolii și simptomele pacientului, caz în care ameliorarea simptomelor se întâmplă de la sine ca rezultat după utilizarea acestor terapii. Durata tratamentului pentru o singură zi este de aproximativ 4 ore.

Principalele tratamente sunt Shirovasthi, Thaila dhara, Kashaya dhara etc.

Terapii

În Ayurveda, Shirovasti este considerată “regina terapiilor”, deoarece are efectul maxim asupra organismului. Uleiul din plante concentrat este păstrat pe cap și accesează direct sistemul nervos central aducând modificările necesare în creier și nervi. Aceste uleiuri sunt special fabricate pentru tulburările neurologice, în farmacia proprie si potențate de mai multe ori.

Aici e cheia succesului: calitatea acestor uleiuri medicinale si a celorlalte forme de terapie care li se administrează pacienților.

În Thaila dhara, același ulei va fi turnat pe corp stimulând și reglând diferite marme sau puncte vitale (centre energetice) din corp.

Carte de vizită

 

Dr. Prasanth Raghavan este directorul medical al Ayush Prana, spitalul de specialitate tratarea Sclerozei Multiple, deschis încă din annul 2001. După 8 ani de practică Ayurveda în Germania și-a deschis propriul spital, în India (Kerala). De atunci, numeroși pacienți au fost supuși terapiei. El călătorește în toată Europa, oferind consultații și ținând seminarii despre MS.  Dr. Prasanth Raghavan a publicat mai multe articole în reviste orientate spre MS.

Pentru mai multe informatii accesați www.msayurveda.com sau pagina de Facebook: https://www.facebook.com/ayushprana/

 

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel