Din cuprinsul articolului
După ce a fost refuzat de mai multe spitale, un tânăr în vârstă de 30 de ani a primit o şansă nesperată la viaţă de la medicul Mihai Glod, chirurg la Spitalul Clinic CF Iași.
Pacientul prezenta afecțiuni foarte grave, fiind diagnosticat cu cancer de pancreas extins, iar singura soluție era cea de a-i schimba întreaga fizionomie a abdomenului, însă aproape nimeni nu-i dădea vreo șansă la viață.
Deși știa că riscurile sunt imense, dr. Mihai Glod a făcut o minune cu bisturiul. Este unul din cazurile pe care medicul chirurg le are încă în memorie, reprezentând una dintre cele mai mari reușite, însă satisfacția abia acum începe.
Bărbatului i s-au dat doar șase luni de viață, însă, anul acesta, la vârsta de 34 de ani, s-a prezentat la medicul care l-a operat mai sănătos ca niciodată.
„Nu i s-a dat nicio șansă la viață”
Potrivit bzi.ro, dr. Mihai Glod afirmă faptul că meritul nu este doar al lui, ci și al pacientului care a reușit să ducă psihic această afecțiune.
„Un caz spectaculos este cel al unui tânăr de 30 de ani, cu un cancer de cap de pancreas destul de mare, în care multe spitale din România l-au catalogat ca fiind inoperabil, și am avut entuziasm, dublat și de anumită experiență profesional, să-l operez. S-a speculat acum patru ani, când l-am operat, că pentru acest tânăr este o minune dacă va mai trăi maxim șase luni.
Iată că a venit, după patru ani și jumătate, zilele acestea, foarte bine dezvoltat, integru din punct de vedere al sănătății, deși noi din punct de vedere al acestor operații pe capul pancreasului schimbăm cam trei sferturi din anatomia și fiziologia abdomenului, efectiv recreăm pacientul.
Am fost nevoiți să îndepărtăm pancreasul, duodenul, jumătate din stomac, aproximativ un metru din intestin, jumătate din colon și un segment din ficat. Tot ce era afectat de tumoră. Am avut un singur sentiment, anume cel de satisfacție. Cu cât sunt mai dificile, cu atât satisfacția este mai mare, acesta este unul dintre puținele cazuri în care am operat timp de șase ore.
Nu ne suprapunem cu creatorul, însă când știi că din mâinile tale s-a ridicat și a început să meargă este cea mai mare mulțumire sufletească. Repet faptul că medicii nu se suprapun creatorului, însă acesta este cel care lucrează prin noi”, subliniază dr. Mihai Glod, medic chirurg la Spitalul Clinic CF Iași.