Sari la conținut

Un medic dezvăluie secretul vital în dieta persoanelor cu diabet. La ce oră trebuie servită prima masă pentru a stabiliza glicemia?

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Un mic dejun echilibrat nutriţional ne poate accelera metabolismul, oferindu-ne energia de care avem nevoie pe tot parcursul zilei și ne poate stabiliza nivelul zahărului din sânge. Dar alegerea orei de servire a primei mese nu este mai puțin importantă decât cantitatea și calitatea acesteia.

Mulți oameni preferă să sară peste micul dejun, descurcându-se doar cu cafea sau ceai până la masa de prânz, însă acest comportament alimentar poate duce la stres, risc de diabet, oboseală și obezitate. Explicaţia este simplă: dacă sari peste prima masă a zilei creşte producţia de hormoni ai foamei, care te pot face să mănânci mai mult.

În plus, dacă omiteți în mod constant micul dejun, este posibil să aveți deficiențe de vitamine și minerale, precum și un risc mai mare de a suferi de boli de inimă, mai ales dacă aveţi diabet zaharat de tip 2.

La ce oră trebuie servită prima masă pentru a stabiliza glicemia?

Potrivit doctorului Ashish Bajaj, ar trebui să mănânci întotdeauna micul dejun la un intervel de cel mult două ore de la trezire. Consumarea micului dejun imediat după trezire vă va accelera pe cât posibil metabolismul. Aceasta înseamnă că organismul va descompune mai ușor alimentele pentru a elibera energie.

Astfel, cel mai bun moment pentru micul dejun este de la 7 la 8 dimineața. În acest caz, nivelul glicemiei nu va fluctua şi vă păstra senzaţia de saţietate pe tot parcursul zilei. De asemenea, Mâncarea micul dejun la momentul potrivit vă va menține alert mental, vă va crește productivitatea și vă va îmbunătăți concentrarea.

test de diabet
Sursă foto: arhivă doctorulzilei

„Dacă ești genul de persoană căreia îi place să facă mișcare imediat ce te trezești, asta înseamnă probabil că ratezi fereastra de două ore pentru prima masă a zilei. „În astfel de cazuri, ora micul dejun va depinde de corpul tău și de nevoile tale. Va trebui să afli dacă faci mai bine exerciții după micul dejun sau pe stomacul gol.

Dacă faci sport înainte de micul dejun, îți recomandăm să mănânci o porţie mică de fructe înainte de a începe. În acest fel, nu îți va fi foame prea mult timp după trezire. Se recomandă păstrarea unei distanţe de aproximativ 4-5 ore între mese deoarece corpul uman are nevoie de 4 ore pentru a digera alimentele.

Din punct de vedere caloric, micul dejun ar trebui să fie mai ușor decât prânzul, deoarece va echilibra metabolismul și va domoli apetitul sau nevoia de ronţăială între mese”, explică dr. Bajaj. Medicul atrage atenţia că este dăunător să iei micul dejun după ora 10 dimineața.

Potrivit unui studiu publicat de The Endocrine Society, persoanele care iau micul dejun înainte de ora 8:30 au un nivel mai scăzut de zahăr în sânge și o rezistență mai mică la insulină, ceea ce ar putea reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 .

Cum potoleşti nevoie de „dulce”?

Dacă simți nevoia să mănânci ceva dulce dimineața, optează pentru un bol cu fulgi de ovăz înmuiați în lapte (animal sau vegetal), peste care pui câteva bucăți de fructe pe gustul tău (banană, măr ras etc.) și o mână de oleaginoase după preferințe (nuci, alune de pădure etc.). Sau, alege un iaurt grecesc în care pui o mână de fructe, o mână de nuci și o linguriță de miere, potrivit doc.ro.

Dacă simți nevoia să mănânci ceva sărat dimineața, optează pentru o omletă cu spanac sau cu alte verdețuri (ceapă verde, mărar, pătrunjel), o felie de pâine integrală și o salată de crudități la alegere. Sau, un sandviș din pâine integrală în care pui tofu afumat, felii de roșii, rucola și sos pesto.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel